Agent doodgeschoten, andere zwaargewond

Bij een schietpartij in Enschede is gisteren één politieagent doodgeschoten. Een tweede agent raakte zwaargewond. De verdachte, een 45-jarige Duitser, is door de politie gearresteerd.

Bij een routinecontrole rond drie uur op het stationsplein van Enschede hielden de agenten drie man aan in verband met een drugsdeal waarbij ook de Duitser betrokken was. Hij ontkwam, en werd door de agenten naar een winkelcentrum aan de Noorderhagen achtervolgd.

Bij het winkelcentrum hielden de agenten de verdachte alsnog aan. Toen zij hem wilden fouilleren, haalde de verdachte een vuurwapen tevoorschijn en schoot één van de agenten in de borst. Deze agent, een 47-jarige brigadier, overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De verdachte vluchtte, maar werd enkele honderden meters verder in de buurt van basisschool Het Zeggelt aan de Blijdensteinlaan door de politie achterhaald. Op het schoolplein schoot hij de tweede agent in het hoofd. De 30-jarige hoofdagent is nog steeds in levensgevaar.

Op het moment van de schietpartij waren de lessen net afgelopen. Veel ouders stonden op kinderen te wachten. Toen de verdachte meerdere keren op de achtervolgende agenten schoot, ontstond paniek onder ouders en kinderen. Zij zochten dekking achter auto's, sommigen renden terug in de school. Volgens schoolbestuurder J. van Esseveld waren ongeveer honderd leerlingen getuige van het incident.

Na de tweede schietpartij vluchtte de verdachte weer. Hij kon even later door agenten worden aangehouden. Daarbij schoot de politie zelf ook. In eerste instantie ging de politie de confrontatie aan zonder kogelwerende vesten. Een tweede groep agenten die werd ingezet, droeg die wel.

Schietpartijen met voor politie-agenten dodelijke afloop komen in Nederland nauwelijks voor. Agenten zijn daarom niet geneigd om zich bij elke confrontatie op te stellen alsof ze met een vuurgevaarlijke verdachte te maken hebben, zegt Frits Vlek, directeur van onderzoeksbureau Politie en Wetenschap. ,,Nederlandse agenten zijn hier mentaal niet op voorbereid'', denkt Vlek.

Toch helpt mentale weerbaarheid niet altijd. Dat blijkt ook uit onderzoek in de Verenigde Staten, waar bijvoorbeeld in 2002 56 agenten werden gedood tijdens hun werk. Agenten benaderen verdachten daardoor veel meer met een ,,alerte houding''. Toch komen daar nog veel schietpartijen met dodelijke afloop voor. ,,Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft het helaas een beroepsrisico'', zegt Vlek.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) sprak donderdag zijn afschuw uit over de dood van de politieman. ,,Hier past alleen zwijgen.'' De bewindsman constateerde een ,,schrikbarende'' toename de laatste jaren van het geweld tegen overheidsdienaren, zoals politieagenten, brandweerlieden en baliepersoneel.

Volgens Vlek is een oordeel over de betekenis van de schietpartij moeilijk te geven. ,,Is het deel van het patroon van toenemende agressie, of is het een a-typisch geval van een gestoorde malloot?''