Zonnebloemen en boeketten voor Manuel

Ontsteltenis en woede heersen in Leeuwarden na de moord op Manuel Fetter. Zeven jaar na Meindert Tjoelker is er weer een dode door zinloos geweld.

Maaike heeft Manuel Fetter, die vorige week werd doodgestoken in de Grote Hoogstraat in Leeuwarden, niet gekend. Toch heeft ze een zonnebloem neergelegd op plek waar hij werd doodgestoken. ,,Niet te geloven. Alleen om een corrigerende opmerking.'' Er liggen verscheidene boeketten voor het eethuisje waar Fetter afgelopen vrijdag om het leven kwam. Onbegrip, ongeloof om deze ,,laffe actie'' spreekt uit de vele kaartjes en teksten die met een zwarte viltstift op een aangrenzende schutting zijn geschreven. Marcello de Vries uit Harlingen was toevallig in Leeuwarden en wilde per se naar de onheilsplek toe. ,,Krankzinnig dat dit gebeurd is. Die psychopaten moeten ze levenslang opsluiten.''

Manuel Fetter werd vrijdagmorgen in de vroege ochtenduren doodgestoken, toen hij twee stadsgenoten (26 en 27 jaar) aansprak op hun gedrag. Een van de twee mannen gooide een bierflesje kapot op straat. Volgens zijn broer Harold Fetter uit Leeuwarden zei Manuel: `Moet dat nou?' Er vond een kleine woordenwisseling plaats. Manuel en een vriend liepen naar hun fietsen, toen Manuel van achter door een van de mannen werd gestoken.'' De 26-jarige vriend van het slachtoffer kon de messteken ontwijken. ,,Toen hij op de grond lag, hebben ze hem nog geschopt en met een fietsketting geslagen'', aldus Harold Fetter.

Het OM bevestigt dat Manuel is geschopt en geslagen met de ketting. Harold Fetter omschrijft zijn broer, een medewerker van het callcentrum van de Postbank in Leeuwarden, als ,,een gevoelige jongen, waar geen kwaad bij zat. Hij zette een spin nog buiten.'' Volgens Fetter had zijn broer beter zijn mond kunnen houden. ,,Onze ministers zeggen dat je als burger een ander ergens op moet kunnen aanspreken. Maar dat moet je dus blijkbaar niet doen.''

De twee verdachten zitten vast op verdenking van moord en doodslag. Beiden waren bekenden van de politie en zijn eerder veroordeeld voor diverse geweldsdelicten. Een half jaar geleden zouden ze pistoolschoten hebben gelost in dezelfde straat, waarbij een 18-jarig meisje aan haar been gewond raakte. Het OM kan dit niet bevestigen. Wel is duidelijk dat de twee verdachten onder invloed waren van drank of harddrugs, aldus het OM. Beiden hebben aan het geweld deelgenomen. Onderzocht wordt nu wie welk aandeel had in het geweldsdelict. ,,Ze hebben bekend dat ze ter plekke waren'', aldus de Leeuwarder persofficier O. Brouwer, ,,en spreken over een mes.'' Hij noemt de verdachten ,,mannen met korte lontjes. Iemand spreekt ze aan en het komt tot een explosie van geweld.'' Het slachtoffer heeft volgens Brouwer geen enkele aanleiding gegeven voor het gewelddadig optreden. ,,Behalve dat hij mensen aansprak op hun gedrag. Dit is een echte casus van zinloos geweld. Fetter was een toevallige voorbijganger. Dit had een ieder van ons kunnen overkomen.'' Manuel Fetter kwam om het leven door een messteek in het hart. Hij werd veertien keer gestoken, aldus het OM.

Burgemeester G. Dales heeft maatregelen aangekondigd om de Leeuwarder binnenstad veiliger te maken. Behalve intensiever preventief fouilleren op wapenbezit, wil hij camera's plaatsen. Dales: ,,Het slachtoffer sprak als een fatsoenlijk burger mensen aan op hun gedrag en moet dat op een gruwelijke manier met de dood bekopen. Daar word je stil van.''

In Leeuwarden kwam zeven jaar geleden Meindert Tjoelker om door een soortgelijk geval van zinloos geweld. Het Leeuwarder VVD-raadslid Wyb Feddema roept op tot een stille tocht, net zoals voor Tjoelker werd gehouden. ,,Van deze gebeurtenis word je heel stil en ook boos. We kunnen niet gewoon doorgaan met ons leven, maar moeten op zijn minst stilstaan bij deze gebeurtenis.'' Als door zo'n tocht misschien maar een of twee misdrijven worden voorkomen, heeft die al zin, meent Feddema. Broer Harold wil contact opnemen met burgemeester Dales om de tocht te organiseren.

    • Karin de Mik