Zij verdienen beter. U ook?

Consensus is de dood in de pot.

Onder het paarse kabinet klaagde Wolters Kluwer, uitgever van vakbladen, dat te weinig regels werden gewijzigd. Hoe meer verandert, hoe meer zaken, voor sommigen tenminste.

Zaterdag willen de vakbonden het Amsterdamse Museumplein vullen met mensen die roepen: wij verdienen beter. Maar wie verdient meer aan het sociaal-economisch beleid dat het kabinet na fiat van de Tweede Kamer nu gaat uitvoeren?

De begroting spekt de kas van de winstmakers. Elke onderneming die vennootschapsbelasting betaalt is gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere: hoe meer Nederlandse winst in euro's, hoe meer belasting. Denk aan concerns als Rabobank en KPN. Maar het lagere tarief moet Nederland als vestigingsland aantrekkelijker maken: werk voor fiscalisten, accountants en trustkantoren.

Ook de beoogde loonmatiging kent winnaars. Uitzendbureau Randstad staat bovenaan een lijstje van zakenbank Kempen & Co met middelgrote bedrijven die van loonmatiging profiteren.

Het kabinet opent tevens geheel nieuwe markten in sociaal-economische producten, die exclusief aan banken en verzekeraars worden toegewezen. Dat gaat om markten met miljarden extra premie, zoals de nieuwe WAO-regeling. Al rekenen de verzekeraars de eerste jaren op de WAO-markt `maar' op een marktaandeel van 10 procent.

Aantrekkelijker lijkt de nieuwe markt voor levensloopregelingen. Werknemers mogen maximaal 12 procent van hun loon in een eigen spaarpot stoppen voor scholing, zorgverlof of eerder stoppen. Het kabinet gunt de vakbonden verdere uitwerking in CAO-onderhandelingen, waarbij een bijdrage van de werkgever voor de hand ligt. Met als lekkere binnenkomer: de gespaarde bedragen voor prepensioenregelingen die de pensioenfondsen nu beheren mogen uitgekeerd worden. Voor een caravan, of levensloop. Een ruime schatting geeft 25 miljard euro kapitaal voor levensloop. Dat levert de financiële wereld tegen 1 procent beheer- en bewaarloon jaarlijks 250 miljoen euro inkomsten op. Daar staan wel kosten tegenover, zoals advies en advertenties. En automatiseerders staat met zoveel verandering weer eens een hoop werk te wachten.

Maar niet alleen het grootkapitaal krijgt meer zaken. Het grijze kenteken overleeft (leuk voor de autoleasebedrijven en rijdend MKB) en er is 20 miljoen euro voor filmstimulering. Onderwijs wordt niet gekort: gunstig voor uitgevers van studieboeken en web-leren.

Meer weten? Let op uw (e-mail)post. Congresbedenkers, dagvoorzitters en sprekers draaien deze herfst overuren.

    • Menno Tamminga