Wat doen de kinderen

Naar een concert gaan

Het waren afschuwelijke beelden uit school nummer 1 in Beslan. Voor die kinderen en andere kinderen die slachtoffer zijn van geweld wordt op 2 oktober in het Amsterdam RAI Theater een benefietconcert gegeven. Geweld moet stoppen! is de boodschap van de bands die optreden. Ze willen op deze manier tonen dat zij vinden dat terreur tegen kinderen moet stoppen. Overal ter wereld; in Beslan, Darfur, Israël en Tsjetsjenië. De bands die meedoen: Samba Salad, VOF De Kunst, de Band Krijgt Kinderen, Dirk Scheele en de Liedjesband, Te Zotte Zeehonde.

Benefietconcert voor kinderen van Beslan za 2 okt 15u in Amsterdam RAI Theater.Kaarten €10 (meer mag ook). Res www.ticketservice.rai.nl of 020-5893232.

Vogeltrekspel spelen

In de herfst bereiden dieren zich voor op de winter. Veel vogels zijn al op weg naar het zuiden en komen overvliegen. Het riet verkleurt en laat z'n bladeren vallen. Kleine kriebelbeestjes zoeken een veilig heenkomen onder dakpannen, stenen of rottende boomstronken. Nog even en de waterbeestjes kruipen diep weg in de sloot. Nu zijn ze misschien nog met een schepnetje te vangen, maar als het water eenmaal koud is, wordt het ook stil in de sloot. Op 3 oktober tussen 11 en 15u is er een natuurdag in bezoekerscentrum de Wieden in Sint Jansklooster en voor gezinnen zijn er dan extra activiteiten. Zo komen kinderen van alles te weten over vogels als ze het vogeltrekspel spelen. Met een koffer, dobbelsteen en opdrachtboekje gaan ze op trektocht over het vlonderpad. De waterrugzak bevat alles wat je nodig hebt om op onderzoek te gaan langs de slootkant en met een schepnet kunnen de waterbeestjes gevangen worden en daarna bekeken. Voor de allerkleinsten zijn de opdrachten van het watervogelpad geschikt. En kleintjes die niet bang zijn voor spinnen, pissebedden of salamandertjes kunnen in de beestjestuin op onderzoek. Binnen kan alles onder de microscoop worden bekeken en er wordt geknutseld.

Natuurdag op 3 okt van 11-15u in Bezoekerscentrum de Wieden, t.n. van het dorp Sint Jansklooster aan de Beulakerwijde. Leden van Natuurmonumenten betalen €3 per gezin, niet-leden betalen €5. Inl 0527-246644 of www.natuurmonumenten.nl

Fabritius ontdekken

Op 12 oktober 1654 ontplofte een groot kruitmagazijn in Delft en daarbij werd een groot deel van de stad verwoest. Bij die ramp kwam de jonge en geniale schilder Carel Fabritius op 32-jarige leeftijd om het leven. Over de schilder is in het Mauritshuis een overzichtsexpositie te zien van zo'n 15 schilderijen. Er is een educatief programma voor kinderen van 8 t/m 12 jaar waar zij in Mysterie Fabritius ontdekken wie hij was? Een ijdeltuit, tovenaar, pechvogel of gewoon schilder? Voor het voortgezet onderwijs zijn er de F-files, waarbij leerlingen van 12 t/m 15 jaar met door de ramp aangetaste boodschappenbriefjes, brieven, dagboekfragmenten, schuldbekentenissen en andere papieren op onderzoek gaan. In Carels Casus wordt het werk van Fabritius onderzocht (16 t/m 18 jaar).

Carel Fabritius (1622-1654) - de Jonge Meester t/m 9 jan. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Entree tot 18 jaar gratis. Inl 070-3023435 of www.mauritshuis.nl

Koning Arthur zien

De vereniging Sir Percival organiseert dit weekend in het Archeon in Alphen een weekend over koning Arthur. Voor kinderen is er van alles te doen o.a. zoals ridderspelen, het ontwerpen en schilderen van een houten schild of boekenlegger, maliënkolders maken, op de troon in Camelot gaan zitten samen met Guinevere en het zwaard uit de steen trekken. Er is een fototentoonstelling, een quiz en er worden boeken over koning Arthur verkocht. Op zaterdag (13u) vertelt Brandsma verhalen en legenden over koning Arthur en kinderboekenschrijver Arwout van Loon leest zondag (13u) voor uit zijn boek De Bekerbron, dat over de zoektocht naar de historie van koning Arthur gaat.

Koning Arthurweekend op 2 en 3 okt van 10-17u in het Archeon, Archeonlaan 1, Alphen an/d Rijn. 4 t/m 10 jaar € 10,20. 11 jaar en ouder € 14,20. Inl 0172-447744 of www.archeon.nl

Dansen op het boekenbal

Aan boord van museumschip de Schorpioen in Den Helder worden kinderen op 5 oktober vanaf 17u30 ontvangen voor het Groot Helders Kinderboekenbal tgv de opening van de 50ste Kinderboekenweek. Het thema is muziek en er is een optreden van Bertje Doperwtje en Donderelf met harp- en doedelzakmuziek. Verder zijn er hapjes, drankjes en een zeemansmaaltijd en na afloop mogen de kinderen hun eigen toetje samenstellen.

Er is ook een knutselplaat, waarmee een cd-hoesje kan worden ontworpen. De mooiste komt op de omslag van een speciale cd die eind hovember te koop is bij de boekhandel. Bij Broese, Stadhuisbrug 5, Utrecht worden ontwerpen tentoongesteld.

De Gouden Boekenweek opent 6 oktober met het optreden van kinderrockband Poppenkast (14u30, 15u30, 16u30).

In Amsterdam organiseert de Kinderboekwinkel in de Noorderkerk een muziekvoorstelling, uitgevoerd door Brisk Records Quartet met vrolijke muziek van Bach tot Henny Vrienten.

Kaarten voor de familievoorstelling bij de Kinderboekwinkel, Rozengracht 34, Amsterdam. Kinderboekenbal op 5 okt van 17u30-21u op museumschip de Schorpioen, Den Helder. Kinderen van 8 t/m 12. Deelname €15. Res 0223-657534.

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl