`Vrouwen in 2156 sneller dan mannen'

Over ruim 150 jaar, bij de Olympische Spelen van 2156, zullen vrouwen de 100 meter voor het eerst sneller sprinten dan mannen. De vrouw die goud wint loopt naar verwachting 8,079 seconden en die tijd zal voor het eerst in de geschiedenis onder die van de olympisch kampioen bij de mannen liggen: 8,098.

Dat voorspelt een groep Britse wetenschappers, die het koningsnummer van de atletiek onder de loep hebben genomen. Hun bevindingen zijn gisteren in het Britse wetenschapsmagazine Nature gepubliceerd.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford vergeleken de tijden op de olympische 100 meter vanaf 1900, en constateerden een voortdurende progressie. Zij verwachten dat die vooruitgang zich zal voortzetten. Opvallend is dat de progressie bij de vrouwen groter is dan die bij de mannen.

De Amerikaanse Elizabeth Robinson won bij de Spelen van Amsterdam, die in 1928 werden gehouden, de eerste olympische finale 100 meter voor vrouwen in 12,20. De Wit-Russische Joelia Nesterenko liep vorige maand in Athene naar het goud in 10,93 een verschil van 1,27 seconden in 76 jaar tijd.

Mannen zijn in 104 jaar 1,15 seconden sneller geworden.