Voorlopig bestand in Nigeria

De Nigeriaanse regering heeft gisteravond een bestand gesloten met rebellenleider Mujahid Dokubo-Asari. Begin deze week dreigde de leider van de Niger Delta People's Volunteer Force dat zijn militie komende vrijdag een ,,totale oorlog'' tegen de regering zou beginnen. Hij eiste van de oliemaatschappijen in het gebied dat zij de olieproductie zouden staken.

,,We hebben de eerste ronde van gesprekken met de president afgesloten'', zei Dokubo-Asari gisteravond tegen het persbureau Reuters. ,,De vijandigheden worden gestaakt. Dat is voorlopig het enige wat we hebben besloten.''

Volgens de militieleider hangt het vervolg van zijn acties af van de uitkomst van de gesprekken. ,,Buitenlanders wordt nog steeds dringend aangeraden de delta te verlaten, omdat zij deel uitmaken van de situatie.'' De maatschappijen, waaronder Shell, hebben alleen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Een woordvoerder van een van de maatschappijen zei de dreigementen ,,niet al te serieus'' te nemen.