Voorkeur regio

DEN HAAG

Celestina

Dit stuk uit de Spaanse Gouden Eeuw geldt als een onbetwiste toneelklassieker. Een oudere hoerenmadam is voor geld bereid elke jongeman aan een meisje te koppelen. Een dwaze jongen wordt verliefd op een beeldschoon meisje. Maar dit zal niet zonder gevolgen zijn. De hevige liefdesverhouding die hieruit volgt zorgt voor dramatische verwikkelingen. De voorstelling is mediterraan van sfeer met heftige pistoolschoten en ook vrijpostige naaktscènes. De regie van Calixto Bieito heeft zowel in Spanje als tijdens het Edinburgh International Festival. Hoofdrolspeelster is Kathryn Hunter, winnaar van de Olivier Award.

7,8/10 Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Inl 0900-3456789; www.koninklijkeschouwburg.nl

Atelierroute

Op 2 en 3 oktober openen ruim zestig kunstenaars en vormgevers de deuren van hun ateliers voor de open atelierroute 2004. Het publiek kan dit weekend tussen 12-17u kennismaken met de `eigenzinnige werelden' van de deelnemers, die de rest van het jaar doorgaans gesloten zijn voor het publiek. Er is een verscheidenheid aan hedendaagse beeldende kunst en vormgeving waaronder schilderijen, beelden, fotos, sieraden, wandkleden, meubels etc. Het kloppend kunst hart bevindt zich in een klein te belopen gebied, dat zich uitstrekt van het Westeinde tot het Groenewegje, en van de Brouwersgracht tot het Spui. De tocht langs de ruim zestig ateliers kan men maken aan de hand van een route-plattegrond die te verkrijgen is bij de overzichtstentoonstelling in de Nieuwe kerk aan het Spui.

Inl www.openatelierscentrumdenhaag.nl

Couperus

Onder de titel Kunstzaal Kleykamp & Louis Couperus. Twee Haagsche fenomenen is t/m 31 okt een tentoonstelling te zien over de Kunstzaal Kleykamp, de Haagse kunsthandel waar Louis Couperus zijn geruchtmakende lezingen hield. Do t/m zo 12-17u.

Louis Couperus Museum, Javastraat 17. Inl 070-3640653.

Lezing Camus

Op 5 okt (20u) is er een lezing over Albert Camus (1913-1960) in de Centrale Bibliotheek, Spui 68. Res 070-3534479.

Lezing Dante

Ihkv de lezingencyclus Het pact met de duivel verzorgt filosoof Tom Dommisse op 6 okt (20u30) de lezing `Dante's duivel, de middeleeuwen en de ontwikkeling van het denken over het kwaad, een filosofisch-historische verkenning'. Tekstvoordracht: Joop Keesmaat.

Branoul Literair Theater, Maliestraat 12. Res 070-3657285. Inl www.branoul.nl

HAARLEM

Dolly

In het toneelstuk Dolly and the art of being myself spelen en mimen Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot twee meisjes die countryzangeres Dolly Parton imiteren. Ze willen niets liever dan Dolly zijn, want die is tenminste echt. Maar de echte Dolly zegt dat ze moeten leren zichzelf te zijn. Mooiste dialoog in het stuk: ,,wat is je favouriete eten?'' ,,Warm eten.''

1-2 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl (023) 517 3900 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

Leidens Ontzet

In Leiden wordt elk jaar Leidens Ontzet (de bevrijding van de Spaanse overheersing op 3 oktober 1574) herdacht. Deze historische gebeurtenis was ook de inspiratiebron voor vele kunstwerken, zoals nu te zien is op de tentoonstelling Leidens Ontzet in beeld in Stedelijk Museum De Lakenhal. Vooral in de negentiende eeuw was de vaderlandse geschiedenis een gewild onderwerp in de beeldende kunst. Diverse schilderijen uit die periode tonen de aankomst van de Geuzen in Leiden, de gebedsdienst na de verdrijving van de Spanjaarden en andere memorabele momenten van 3 oktober 1574. De Lakenhal toont nu kunstwerken die aan die glorieuze dag herinneren.

`Leidens Ontzet in beeld' t/m 28 nov. in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di-vrij 10-17 u, za en zo 12-17 u. 4 okt. 10-12 u. Inl. www.lakenhal.nl

SCHIPHOL

Jan Steen

In de dependance op Schiphol van het Amsterdamse Rijksmuseum is permanent een keuze te zien van werken uit de Gouden Eeuw uit het bezit van het museum. Daarnaast zijn er ook wisselende exposities. Dit najaar wordt er een kleine tentoonstelling gewijd aan Jan Steen (1626-1679), schilder van gezellige huiselijke scènes, historische taferelen en portretten. Op Schiphol zijn nu acht schilderijen van Jan Steen bijeengebracht waarin alle facetten van zijn kunst aan bod komen.

`Jan Steen, Dutch life in the Golden Age' in Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, Holland Boulevard (tussen de E- en F-pier), dag. 7-20 u, t/m 21 dec. Inl. www.rijksmuseum.nl

UTRECHT

Spoken In de tragedie Spoken schreef de Noor Henrik Ibsen een gruwelijke tragedie over hoe gebeurtenissen uit het verleden een dwingende invloed hebben op het heden. Regisseur Dirk Tanghe van het Utrechtse gezelschap de Paardenkathedraal maakt van Spoken een bijna vier uur durende, intens traag gespeelde voorstelling. Die geleidelijkheid werkt steeds spannender. Langzaam maar zeker wordt het indringende patroon van het verhaal steeds duidelijker. Scène na scène wordt het verleden van de hoofdpersonen onthuld.

T/m 6 nov De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155. Inl 030-2711414; www.paardenkathedraal.nl

Debat dierenrechten

Tumult organiseert op dierendag 4 okt (20u) een debat over dierenrechten met als titel Dag dieren! Dierenrechten: zijn ze wel lekker? mmv Marianne Thieme, Geoffrey Deckers en Kevin Heller. Olv filosofe Marjan Slob.

Boekhandel Broese, Stadhuisbrug 5. 030-2335200 & www.tumultdebat.nl

Lezing het kind

Ihkv het programma Het kind als spiegel van de beschaving over een moderne antropologie van het kind en over de bijdrage die verschillende wetenschappen daaraan zouden kunnen leveren geeft prof dr Willem Koops 5 okt (20u) een introductie in de gedachte achter en opzet van de cyclus. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29. Inl/res 030-2532436 & www.sg.uu.nl