Veel doden bij aanslagen in Bagdad

Zeker 35 mensen zijn vandaag om het leven gekomen bij de ontploffing van verscheidene bommen in de buurt van een Amerikaans legerkonvooi in het zuiden van Bagdad.

In het westen van de Iraakse hoofdstad werden twee Iraakse politiemannen en een Amerikaanse militair gedood bij een zelfmoordaanslag. Het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak is toegenomen naar ongeveer 80 per dag van 40 per dag vorige maand.

Volgens een politieman werden er bij de achtereenvolgende bomontploffingen in Zuid-Bagdad ook meer dan 100 mensen gewond. Het was niet meteen duidelijk of er onder de doden Amerikanen waren. De aanslag in West-Bagdad had plaats vlakbij een Amerikaanse militaire controlepost. Hier werden ongeveer 60 mensen gewond. In de stad Tal Afar in het noorden werden vier mensen gedood bij een bomaanslag.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw onderstreepte vanochtend dat Londen niet zal onderhandelen met de ontvoerders van de Brit Kenneth Bigley over losgeld of politieke eisen. Wel is de regering bereid ,,te luisteren naar wat ze te zeggen hebben'' als er contact tot stand zou komen. Straw reageerde op een nieuwe smeekbede-per-video van Bigley, die in ketenen en vanuit een soort kooi premier Blair smeekte ,,zich in te spannen voor de bevrijding van de Iraakse vrouwelijke gevangenen''. Dit is de eis die zijn ontvoerders hebben gesteld. Bigleys twee Amerikaanse medegijzelaars zijn al onthoofd. Straw verklaarde dat ,,het een grote troost is dat Kenneth Bigley nog in leven is''.

Jordanië is intussen ,,optimistisch'' ten aanzien van het lot van twee ontvoerde Franse journalisten. Hun vrijlating zou ,,op heel korte termijn'' kunnen plaatsvinden, aldus een regeringswoordvoerster. Twee zelfbenoemde Franse bemiddelaars verklaarden vanochtend in Damascus dat de gijzelaars in handen van ,,het verzet'' zijn in de regio van het sunnitische rebellenbolwerk Falluja. Hun vrijlating, zeiden zij, wordt geblokkeerd door Amerikaanse bombardementen. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voeren haast elke dag aanvallen uit op wat zij betitelen als schuilplaatsen van extremisten.

De Arabische televisiezender Al-Jazira toonde vanochtend een videoband van tien nieuwe gijzelaars, van wie twee Indonesische vrouwen en twee Libanezen. Het Islamitisch Leger in Irak meldde hen in handen te hebben. Allen zouden werken voor een elektriciteitsbedrijf.