The Five Obstructions

De door Lars von Trier bewonderde Deense filmmaker Jørgen Leth maakte in 1967 de korte, gestileerde film De perfecte mens. Von Trier vraagt in de documentaire The Five Obstructions aan Leth of hij deze film vijf keer opnieuw wil maken. Maar niet zomaar. Leth moet iedere keer een aantal beperkingen in acht nemen. Die voorwaarden doen denken aan de Dogma-regels uit Von Triers beroemde manifest. Zo mag Leth in de eerste variatie geen set bouwen en mag ieder shot niet langer duren dan twaalf beeldjes (een halve seconde!). Doel van de duivelse opdrachten is langzaamaan de afstandelijkheid van Leth tegenover hetgeen hij voor zijn camera heeft te doorbreken en zijn zorgvuldige filmstijl af te breken. Hij moet van perfect naar mens. The Five Obstructions is een portret van twee bewogen regisseurs, toont de artistieke veerkracht van Jørgen Leth, de `regels van het spel' - zoals Leth filmmaken noemt, en de kameraadschap tussen twee filmmakers. Leth vergelijkt Von Triers uitdagingen met tennissen. De een slaat een keiharde serve, de ander ramt de bal meteen terug over het net. In het gezamenlijk geregisseerde The Five Obstructions is geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Het gaat uiteindelijk om het artistieke spel.

Regie: Lars von Trier en Jørgen Leth. In: 7 bioscopen.