Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Voorbeschouwing op het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Bush en Kerry. De tv-debatten blijken onderhevig aan strikte regels en een strak draaiboek. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een portret van Linda de Mol, wier film Ellis in Glamourland in première is gegaan. Verder aandacht voor `bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuyzen. Ned.3, 22.20-23.10u.

BUSH EN KERRY IN DEBAT

Verkiezingsdebat VS. Vannacht vindt het eerste tv-debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Bush en Kerry plaats. Het onderwerp van het debat, vanuit de Universiteit van Miami, is `binnenlandse politiek'. De eerste directe confrontatie tussen de twee is live te volgen via onder andere Nederland 2 en CNN. De NOS ondertitelt de uitzending simultaan; de presentatie is in handen van Ferry Mingelen. Correspondent Charles Groenhuijsen en CDA-strateeg Hans Hillen leveren commentaar. Het debat begint vannacht om 3.00u. (Nederlandse tijd) en zal zo'n 90 minuten (zonder reclame-onderbrekingen) duren. Het duel wordt morgenochtend herhaald op Ned.2 (vanaf 9.10u.) en CNN (vanaf 10.00u.). De uitzending van NOS Actueel begint om 2.45u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Met als gasten violiste Janine Jansen en dirigent Ton Koopman. Ned.3, 19.05-19.30u.

Berlin Mitte. Politiek discussieprogramma. In Duitsland wordt al wekenlang gedemonstreerd tegen de hervormingsvoorstellen van de regering-Schröder. In Berlin Mitte een discussie met als thema: Verspeeld vertrouwen: wie gelooft de politiek nog? ZDF, 22.45-23.30u.

INFORMATIEF

Zembla. Afl.: Snoepreisjes. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.11-21.50u.

Hilton & Richie`s: Simple Life. Wat gebeurt er als je twee steenrijke en verwende meiden op het platteland neerzet? Paris Hilton, dochter van de oprichter van het Hilton-Hotelimperium, en Nicole Richie, de geadopteerde dochter van popster Lionel Richie, woonden voor een reality-soap dertig dagen op een boerderij in het Amerikaanse Arkansas. Yorin, 21.30-22.00u.

Grenzen van genot. Afl.: Mijn moeder, de hoer. Laatste aflevering in serie over mensen van wie het leven wordt bepaald door seksualiteit. Vandaag over Iris die jarenlang prostituee was. Haar kinderen wijzen haar af. Iris zit nu in een inrichting. Net5, 22.40-23.20u.

FILM

In de schaduw van de overwinning (Ate de Jong, 1986, Nederland). Even academische als populistische oorlogsfilm die het gedrag van een naar Weinreb gemodelleerde Edwin de Vries afzet tegen dat van verzetsstrijder Jeroen Krabbé, die verdacht veel lijkt op Gerrit-Jan van der Veen. Opmerkelijke art direction van Jan Roelfs en Ben van Os laat Nederland beheerst worden door De Amsterdamse School. Ook met Linda van Dyck, Marieke van der Pol, Rijk de Gooyer. RTL5, 20.30-22.40u.

Grease (Randal Kleiser, 1978, VS). Gewiekste musical-hit die, op de wieken van de toen immens populaire John Travolta, het highschool-in-de-jaren-vijftig-genre uitbuitte. Met Olivia Newton-John als oud meisje en You're the One That I Want en Hopelessly Devoted to You. Net5, 20.30-22.40u.

Final Destination (James Wong, 2000, VS). Eng mag weer gewoon griezelig zijn zonder knipoog in speelfilmdebuut van Wong, vroeger een van de schrijver-regisseurs van The X-Files. Zes scholieren en hun lerares overleven op miraculeuze wijze een vliegtuigongeluk. Maar de dood heeft een masterplan. Veronica, 22.00-23.50u.

De lift (Dick Maas, 1983, Nederland). Effectieve griezelthriller over moordlustige lift, waarmee latere regisseur van o.a. Flodder zich een slimme navolger toonde van John Carpenter, Ridley Scott, Steven Spielberg en Brian de Palma. Met Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum, Piet Römer, Hans Veerman. RTL5, 22.40-0.35u.

Deadly Friend (Wes Craven, 1986, VS). Adequaat onsmakelijke griezelfilm met komische inslag van specialist Craven. Jongen implanteert computerbrein in vermoord buurmeisje. Veronica, 0.10-1.45u.

Hoodlum Empire (Joseph Cane, 1952, VS). Semi-documentaire routine-misdaadfilm over onderzoek van congrescommissie naar afpersingszaak. Met Brian Donlevy. BBC2, 1.20-3.00u., zwart-wit.

Impact (Arthur Lubin, 1949, VS). Ironisch melodrama van de latere regisseur van Mr. Ed over de mislukte poging van een vrouw en haar minnaar om haar rijke echtgenoot om het leven te brengen. Morgen, BBC2, 14.30-16.30u., zwart-wit.