Staat wil zijn belang in TPG verminderen

De Nederlandse staat gaat zijn belang in het postbedrijf TPG verlagen van 35 tot circa 19 procent. Dat hebben het ministerie van Financiën en TPG gisteren bekendgemaakt. Het gaat in totaal om ruim 77 miljoen aandelen TPG die de overheid verkoopt. De verkoop levert de staat naar schatting 1,5 miljard euro op.

De staat begon gisteren met de verkoop van 57 miljoen gewone aandelen in een onderhandse plaatsing: een zakenbank verkoopt ze rechtstreeks aan grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Tegelijkertijd verkoopt de staat 20,7 miljoen aandelen rechtstreeks aan TPG zelf: 7,6 miljoen aandelen per direct en 13,1 miljoen aandelen in januari 2005. Mogelijk wordt het staatsbelang op termijn teruggebracht tot 17 procent, als er bij beleggers zoveel belangstelling voor de aandelen is dat de staat nog 8 miljoen aandelen kwijt kan.

Volgens een woordvoerder van Financiën zal de opbrengst van circa 1,5 miljard euro in mindering worden gebracht op de staatsschuld. De meevaller op de staatsbegroting is veel kleiner. De overheid zal het rentevoordeel op de lagere schuld moeten salderen met de dividendinkomsten die de overheid misloopt op de TPG-aandelen die verkocht worden.

Beleggers bleken gisteren nauwelijks te zijn geschrokken van het grote aanbod nieuwe aandelen, waarvan al bekend was dat de staat de mogelijkheid had om ze te verkopen. Het aandeel TPG sloot gisteren op de Amsterdamse beurs op een koers van 19,67, een daling van 0,35 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag.

TPG is de grootste particuliere werkgever in Nederland, met binnenlands meer dan 60.000 werknemers. Die zijn voornamelijk werkzaam bij TPG Post. In het buitenland heeft TPG nog eens 100.000 mensen in dienst, verspreid over in 64 landen.

Het bedrijf is niet alleen actief in post, maar verleent wereldwijd, vooral onder de merknaam TNT, ook expressdiensten (snelbezorging) en logistieke diensten (voorraadbeheer voor derden). De omzet in 2003 bedroeg 11,9 miljard euro, waarbij elk van de drie divisies ongeveer een derde van de omzet voor haar rekening neemt. De winst over 2003 was 300 miljoen euro.