Snijders zingt en verleidt en tiert

Het Franse chanson leek in Nederland even levensvatbaar als de morfineverslaafden op de oude foto's van Ed van der Elsken in het Saint-Germain des Prés van de jaren vijftig. Waarom zou een jonge Nederlandse zangeres als Wende Snijders uitgerekend voor dit repertoire kiezen? Wel, uit liefde.

De conclusie is dat het Franse chanson alleen wachtte op iemand die haar opnieuw tot leven zou wekken in Nederland. Dat is Snijders gelukt. Haar grote kracht is – behalve haar rijke en krachtige stem – haar veelzijdigheid. Ze acteert, ze danst, ze verleidt en ze spot, bijvoorbeeld in het erotische Déshabillez-moi. Ze spreidt haar benen soms even wijd als haar armen en draait met haar billen.

De souplesse waarmee ze schakelt tussen verschillende rollen is verbazingwekkend, bijvoorbeeld in Paris canaille van Léo Ferré, een lied uit 1953 over hoeren, gangsters en andere straatschuimers. Het ene moment staat ze te tieren als een Parijse volksvrouw, om direct te veranderen in een meisje, dat bekent dat ze te veel heeft gedronken. ,,Paris j'ai bu.''

Een nummer waarmee Snijders al eerder succes heeft gehad, en dat ook in dit programma is opgenomen, is haar vertolking van La valse à mille temps. Ook hier geen slaafse imitatie van het origineel, maar een eigen interpretatie. Was Brels uitvoering vooral dwingend, bij Snijders klinkt vooral de opwinding door van kinderen die alleen op avontuur zijn. Ne me quitte pas komt iets minder goed uit de verf. Het is goed gezongen, maar Snijders bereikt lang niet de kwetsbaarheid en ontroering die Brel kon overbrengen.

Snijders draagt ook twee geestige Nederlandstalige monologen van eigen hand voor – die best iets trager gebracht mogen worden – en een mooi eigen nummer in een vet zuidelijk Amerikaans accent. Ook deze nummers gaan over (verloren) liefdes en eenzaamheid en passen daarom prima in het programma van Snijders en haar uitstekende muzikanten.

Voorstelling: `Wende', door Wende Snijders. Gehoord: 28/9 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 29 mei 2005. Inl. 0900-9203

    • Arnoud Veilbrief