Shell in gesprek over Russisch gasveld

Shell praat met het Russische gasconcern Gazprom over de ontwikkeling van het gasveld Shtokman in de Barentszzee. Dat zei een woordvoerder van het concern gisteren. De mogelijke samenwerking kwam aan de orde tijdens het bezoek van de Russische premier Fradkov aan het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Hij sprak daar met topman J. van der Veer.

Shell is niet de enige gegadigde. Onder meer de Amerikaanse concerns ExxonMobil en ChevronTexaco, het Noorse Statoil en het Franse Total hebben gesprekken gevoerd met Gazprom. Shtokman is een van de grootste gasvelden ter wereld. Geschat wordt dat het veld 3,3 biljoen kubieke meter gas bevat. Het miljardenproject voorziet in de winning en het vloeibaar maken van het gas, met de Verenigde Staten als afzetmarkt.

Het bezoek van Fradkov onderstreept dat Shell wordt gezien als een ,,betrouwbare partner'', aldus de woordvoerder. Het Nederlands-Britse concern is naar eigen zeggen de grootste particuliere investeerder in Rusland. Shell heeft een meerderheidsbelang van 55 procent in het gasproject Sachalin II in het oosten van Rusland.