Servië: justitie zoekt vier generaals

In Servië zijn gisteren arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de vier generaals die wegens oorlogsmisdaden in Kosovo worden opgeëist door het Joegoslavië-tribunaal.

Het gaat bij het viertal om de gepensioneerde generaal Nebojša Pavkovic, oud-stafchef, om de generaals Sreten Lukic en Vladimir Lazarevic en om generaal Vlastimir Djordjevic, tegen wie drie jaar geleden al een arrestatiebevel werd uitgevaardigd en die naar Rusland vluchtte. De vier behoren na de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic en Ratko Mladic en de Kroatische Serviër Goran Hadzic tot de belangrijkste nog vrij rondlopende Servische verdachten van het Joegoslavië-tribunaal.

Waarnemers brengen de maatregel in verband met de aankomst, gisteravond, van de speciale Amerikaanse gezant Pierre Richard Prosper in Belgrado, en met de komst van Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het tribunaal, maandag. Beiden zullen de gebrekkige samenwerking van Belgrado met het Joegoslavië-tribunaal aan de orde stellen.

Bronnen in Belgrado brengen ook de eerder deze week gemelde klopjacht op Ratko Mladic, oud-legerleider van de Bosnische Serviërs, in verband met het bezoek van Prosper en Del Ponte. In Belgrado werd gemeld dat speciale politie-eenheden met internationale experts de omgeving van de stad Valjevo uitkamden op zoek naar Mladic. Gisteren echter bleek in en bij Valjevo van een klopjacht geen sprake en de lokale politie, overheid en media wisten er ook niets van. Het nieuwsbulletin VIP sprak vandaag van ,,media-manipulatie'', waarmee de indruk moest worden gewekt dat de regering in Belgrado alles op alles zet om Mladic te pakken. ,,Het is niet de eerste keer dat de Servische autoriteiten met zogenaamde grote arrestatie-operaties tegen verdachte oorlogsmisdadigers proberen hun onwil en onvermogen te verhullen, in de hoop tijd te winnen en aan te tonen dat ze iets doen'', zo concludeerde VIP.