Rogers haalt twee titels bij WK tijdrijden

Michael Rogers kreeg gisteren in het Italiaanse Bardolino twee regenboogtruien omgehangen. De 24-jarige Australiër werd gisteren wereldkampioen tijdrijden en kreeg ook de titel over 2003 nadat de eigenlijke winnaar Millar wegens doping zijn gouden medaille had moeten inleveren.

Bij afwezigheid van de Britse specialist – alsmede de voltallige wereldtop – verdedigde Rogers 's middags met succes zijn pas verworven titel.

De winnaar uit de ploeg QuickStep, die vorig jaar in het Canadese Hamilton nog als tweede achter Millar eindigde, was gisteren aan de boorden van het Gardameer een klasse apart in het gedevalueerde deelnemersveld. De Amerikaan Armstrong, de Duitser Ullrich, de Rus Ekimov en de Amerikaan Hamilton ontbraken om diverse redenen. Sinds de WK wielrennen in het najaar worden verreden, verschijnen steeds minder wereldtoppers aan de start. Zij gaan na een zwaar seizoen dan met vakantie.

Rogers was gisteren op het ruim 46 kilometer lange parkoers meer dan één minuut sneller dan de Duitser Rich en de Kazak Vinokoerov die respectievelijk zilver en brons wonnen. Nog nooit was het verschil tussen de nummer één en nummer twee zo groot bij het WK tijdrijden, dat sinds 1994 op de wielerkalender staat.

Rogers kon zijn titel prolongeren, nadat in de Franse woning van Millar eerder dit seizoen bij een huiszoeking dopingprodukten waren gevonden. Tijdens een justitieel verhoor bekende Millar, die bij diverse controles nooit was betrapt, het verboden eiwithormoon epo te hebben gebruikt vóór zijn wereldtitel in 2003. De internationale wielrenunie (UCI) besloot daarop Millar zijn gouden medaille te ontnemen.

De twee Nederlandse deelnemers speelden een ondergeschikte rol in Bardolino. Voskamp realiseerde de achttiende tijd, maar werd gediskwalificeerd wegens stayeren achter de Zweed Larsson. ,,Ik heb niet in zijn wiel gezeten en heb ook nooit een waarschuwing gekregen'', reageerde de ervaren Voskamp op de straf. ,,Als je wordt ingehaald, moet je 25 meter afstand bewaren. Misschien heb ik er 23 meter achter gezeten, maar dan hadden ze me ook een keer tijdens de race kunnen waarschuwen.''

De jonge Posthuma, de andere Nederlandse deelnemer, steeg hierdoor naar de 23ste plaats. Hij moest bijna vier minuten toegeven op winnaar Rogers. Posthuma: ,,Ik heb veel geleerd, bovendien vind ik tijdrijden een mooie discipline, het is de basis van het wielrennen.''