President Nigeria voert besprekingen met militieleider

De Nigeriaanse militieleider die had gedreigd morgen een oorlog tegen de staat te beginnen, is gisteren door president Olusegun Obasanjo per regeringsvliegtuig voor besprekingen naar de hoofdstad Abuja gehaald.

Politieke waarnemers maken daaruit op dat het staatshoofd de jongste crisis in de olierijke Niger Delta met overleg wil oplossen in plaats van met geweld. Zij vermoeden dat dit gebeurt onder druk van buitenlandse olieconcerns die vrezen voor escalatie. Eerdere legeroperaties in het westen van de Niger Delta hebben tot slachtingen geleid.

Regering en militie zijn voor de duur van de besprekingen een bestand overeengekomen. ,,Zolang zij niet aanvallen, zullen wij niet aanvallen'', zei de leider van de Niger Delta People's Volunteer Force, Mujahid Dokubo-Asari, via zijn mobiele telefoon. Hij benadrukte dat de confrontatie met de strijdkrachten die hij voor morgen had aangekondigd, niet is afgeblazen. De militie blijft bij haar oproep dat olieconcerns de productie moeten staken en dat buitenlandse werknemers het land moeten verlaten. Dat dreigement leidde er maandag op een nerveuze oliemarkt toe dat de prijs van een vat Amerikaanse olie voor het eerst steeg tot boven de vijftig dollar.

De Britse omroep BBC meldde gisteren dat de militieleider door een gezant van de president was benaderd om naar Abuja te komen. Een gouverneur van een van de zuidelijke deelstaten die nauwe banden onderhoudt met de militieleider, zou een bemiddelende rol hebben gespeeld.

Volgens de minister van Informatie, Chukwuemeka Chikelu, heeft Dokubo-Asari gistermiddag besprekingen gevoerd met veiligheidsinstanties, maar hij ontkende dat de militieleider ook met de president heeft gesproken. Dokubo-Asari zei dat hij wel rechtstreeks met de president heeft onderhandeld. Nigeriaanse kranten bevestigen dat de militieleider gistermiddag twee uur lang in een van de presidentiële villa's is geweest.

Volgens Dokubo-Asari zouden de besprekingen vanmorgen worden hervat. Hij toonde zich optimistisch over de kansen op een akkoord. Zijn militie die sinds eind vorig jaar actief is, eist grotere autonomie voor het Ijaw-volk en een groter aandeel van de nationale olie-inkomsten voor de Niger Delta.

Andere belangengroepen in de Niger Delta die ijveren voor ontwikkeling van de regio, hebben zich gisteren gedistantieerd van de Niger Delta People's Volunteer Force. De Congress of Niger Delta Youth omschrijft de militie als ,,stelletje criminelen'' dat alleen maar geïnteresseerd is in ,,makkelijk geld, afkomstig uit oliediefstal'' en ,,op geen enkele manier politiek of ideologisch wordt gemotiveerd''.