Positief onthaal Griekse plannen

De Europese Commissie heeft gisteren positief gereageerd op de aankondiging van de Griekse regering om het uit de hand gelopen overheidstekort volgend jaar onder de norm van 3 procent van het Stabiliteits- en Groeipact te brengen. De woordvoerder van eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) maakte duidelijk dat Athene sancties kan afwenden, wanneer het overheidsbudget snel op orde wordt gebracht.

Vorige week werd bekend dat Athene jarenlang foute tekortcijfers aan Brussel heeft gemeld. Sinds 2000 overschreed Griekenland de tekortnorm van 3 procent, terwijl een veel lager tekort was opgegeven. Statistiekbureau Eurostat gaat nu ook de cijfers van voor 2000 onderzoeken, die de basis vormden om Griekenland in 2001 toe te laten tot de eurozone.

,,Wanneer een land corrigerende stappen onderneemt, dan eindigt gewoonlijk het debat over boetes'', aldus de woordvoerder van Almunia. Hij sprak tegen dat de Commissie zou overwegen om Griekenland te korten op de cohesiefondsen voor achtergebleven regio's. ,,In dit stadium wordt niets bediscussieerd.'' Zo'n eventuele opschorting van cohesiefondsen kan volgens hem pas worden besproken op de Ecofin-ministerraad van 16 november, wanneer de budgetplannen van Griekenland aan de orde komen.

In het geval van Portugal is een mogelijke opschorting van cohesiefondsen al eens aan de orde geweest, maar de Portugese regering nam snel maatregelen om het tekort onder de 3-procentsnorm te brengen. Griekenland kreeg dit jaar 563 miljoen euro aan cohesiefondsen toegewezen.

De Griekse regering zal in november haar begrotingsplannen voor 2005 aan de Ecofin-bijeenkomst van EU-ministers van Financiën presenteren. De conservatieve Griekse regering, die begin dit jaar een socialistisch kabinet afloste, mikt op een tekort van 2,8 procent bij een groei van 3,9 procent. Dit jaar zou het tekort op 5,3 procent uitkomen. Vorig jaar was het 4,6 procent in plaats van de eerder gemelde 2 procent.