Pierre Hantaï: J.S. Bach (Virgin Veritas 5 62473 2)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) leefde in een tijd dat de piano nog niet bestond. Hij schreef zijn klaviercomposities voor orgel en klavecimbel. Bach moet daar boven in de hemel bevreemd luisteren als zijn eigen muziek wordt gespeeld op de piano. Dat instrument produceert een totaal andere, bovendien nog variabele klank dan het klavecimbel. Hoe anders een klavecimbel kan klinken, hoort men op de spectaculaire Bach-cd van Pierre Hantaï. Hij bespeelt een kopie van een klavecimbel van de Antwerpenaar Ruckers, in 1604 was Sweelinck een klant van hem. Hantaï, een leerling van Gustav Leonhardt, is een groot virtuoos. Hij produceert soms striemende hagelstormen van pure noten. Maar in de suite Aufs Lautenwerk (BWV 996) mogen de snaren ook mooi metalig uitklinken.

    • Kasper Jansen