Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Vrije Schilderkunst

Koningin Beatrix reikt morgen in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2004 uit aan vier jonge kunstenaars in de leeftijd tot 35 jaar. Koning Willem III stelde de Koninklijke Prijs in 1871 in om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. Sindsdien is de prijs elk jaar uitgereikt. Dit jaar zonden 296 kunstenaars werk in, waarna 68 kunstenaars werden uitgenodigd om aan de tweede ronde deel te nemen. De tentoonstelling laat naast acht werken van de vier winnaars ook een selectie zien uit de overige ingezonden schilderijen.

Expositie in het Paleis op de Dam in Amsterdam, 2 t/m 24 okt 12u30-17u.

MUZIEK

Mefistofele

De Nederlandse Opera brengt de opera Mefistofele van Arrigo Boito, de componist die voor Verdi de libretti maakte voor Otello en Falstaff. Mefistofele (1868), waarvoor Boito zelf het libretto schreef, brengt een speciale versie van het Faustverhaal: Faust weer-staat de duivel Mefistofele, sterft met de bijbel in de hand en wordt door engelen verwelkomd in de hemel. Carlo Rizzi dirigeert het Radio Symfonie Orkest, de enscenering is van Graham Vick.

Mefistofele: 6 t/m 29 okt Muziektheater Amsterdam res 020-6255455.

LITERATUUR

Kinderboekenweek

Met een Kinderboekenbal begint dinsdagavond de 50ste (`Gouden') Kinderboekenweek. Paul Biegel, die ook kandidaat is voor de woensdag uit te reiken `Griffel der Griffels', schreef het geschenk (Swing!); Eric Carle, bekend van Rupsje Nooitgenoeg, tekende het speciale prentenboekje Vader Zeepaard. Het motto van de week is `Muziek!'.

Kinderboekenweek. Van 6 t/m 16 oktober. In boekhandels en bibliotheken. www.dekinderboekenweekisjarig.nl

POP

Hidden Cameras

Als de popgroep The Hidden Cameras uit Nederland kwam, zouden ze met hun uitbundige gedrag in de traditie van het vormingstheater uit de jaren '70 passen. Maar ze komen uit Canada en hun exhibitionisme hangt samen met de verregaande nichterigheid die ze elkaar op het podium en in hun teksten toestaan. Daarbij maken The Hidden Cameras prachtige muziek in de sfeer van de Britse folkrock van Nick Drake.

1 okt De Schuit, Katwijk, 2 okt Rotown, Rotterdam.

FILM

Ellis in Glamourland

Linda de Mol debuteert als actrice in door Pieter Kramer geregisseerde film die zowel een gewone romantische komedie als een parodie op dat genre is. De bijrollen maken de film hilarisch.

Ellis in Glamourland. Regie: Pieter Kramer. Met: Linda de Mol, Joan Collins, Chris Tates, Tjebbo Gerritsma, Kees Hulst. In: 116 bioscopen.