Nederlandse F-16's bewaken Baltische luchtruim

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zullen volgend voorjaar op verzoek van de NAVO het luchtruim boven de Baltische staten bewaken. Dit heeft de NAVO gisteren bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk om hoeveel vliegtuigen het gaat. België ging Nederland al voor, terwijl thans Denemarken deze taak uitvoert. Letland, Litouwen en Estland, die sinds begin dit jaar lid zijn van de NAVO, beschikken zelf niet over een luchtmacht. Het Nederlandse detachement zal volgens een woordvoerster van Defensie waarschijnlijk bij de Litouwse plaats Siauliai zijn gestationeerd. In beginsel duurt de missie drie maanden. De belangrijkste buurstaat van de Baltische staten, Rusland, toonde zich aanvankelijk weinig gelukkig met de NAVO-missie. Secretaris-generaal De Hoop Scheffer zag zich genoopt naar Moskou te reizen om de zaak met president Poetin uit te praten.