Nederlands toneel eerder in Londen uitgevoerd

Henk van Gelder noemt Maria Goos na Herman Heijermans ,,de tweede Nederlandse toneelauteur aller tijden van wie in Londen een stuk wordt gespeeld'' (NRC Handelsblad, 23 september). Die mening doet weinig recht aan ten minste twee Nederlandse schrijvers die op het Londense toneel veel succes hebben gehad. Van Jan de Hartog zijn daar onder meer opgevoerd Schipper naast God (in 1945) en Het Hemelbed (1950), beide internationale kaskrakers. En eerder, in 1930, had het stuk Dolle Hans van Jan Fabricius er vijf maanden repertoire gehouden. Naast deze twee zijn er ook incidentele voorstellingen van Nederlands toneel in Londen geweest. Al in 1880 bracht een Rotterdams toneelgezelschap er werk van Justus van Maurik, Lodewijk Muller, Rosier Faassen en Multatuli. In 1924 is Lanseloet van Denemerken er gespeeld (in de vertaling van de historicus Geyl). En zo verder. Ik vermoed dat de lijst met een beetje doorzoeken zou zijn uit te breiden tot later jaren.

    • W. Hogendoorn