MUZIEK

Van Vlijmen/Ligeti

In de serie `Tijdgenoten' presenteert het Concertgebouw een Dubbelportret van de Nederlandse componist Jan van Vlijmen en zijn Hongaarse collega György Ligeti. Van Van Vlijmen klinkt Inferno, een indrukwekkende cantate voor drie zangers en instrumentalisten uit de jaren 1991-1993. Van Vlijmen werd geïnspireerd door een beschouwing over Auschwitz van Primo Levi, met een citaat uit Dante's Inferno, die vindt dat oorlogsophitsers en religieuze fanatici thuis horen in de hel: de allerergste zondaars! Van Ligeti klinken scènes en tussenspelen uit Le Grand Macabre, een opera uit 1977 met als strekking dat een handjevol drinkebroeders de samenleving weet te redden door de Dood onder tafel te zuipen. Daardoor komt hij niet meer toe aan de vernietiging van het avondland.

Stefan Asbury dirigeert het Asko Ensemble, het Schönberg Ensemble, Capella Amsterdam en de vocale solisten Annemarie Kremer, Ruby Philogene, Brian Galliford en David Wilson-Johnson.

Tijdgenoten: 5 okt 20u15 Concertgebouw; inleiding 18u res 020-6718345.