Mirna Godett nu formeel verdachte

Mirna Louisa-Godett, ex-premier van de Nederlandse Antillen, is gisteren door het Antilliaanse openbaar ministerie formeel als verdachte aangemerkt. Het OM verdenkt haar van het medeplegen van valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en deelname aan een criminele vereniging.

Louisa-Godett is niet gearresteerd. Ze was gisteren voor een verhoor `uitgenodigd', bevestigt persofficier van justitie G. Veen-Jonkhout. Het verhoor duurde de hele dag. Zolang de ex-premier medewerking aan het onderzoek blijft geven, hoeft zij niet gearresteerd te worden.

In het grootscheepse corruptie-onderzoek dat nu plaatsheeft op de Antillen werd op 6 september als eerste ex-minister van Justitie Ben Komproe gearresteerd. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele vereniging. Zijn detentie is tijdelijk geschorst wegens een zware maagoperatie die hij een week geleden moest ondergaan. Zijn toestand is nog altijd zorgelijk.

Daags na de arrestatie van Komproe werd Anthony Godett opgepakt, leider van de partij Frente Obrero Liberashon (FOL) en de broer van Mirna Louisa-Godett. De verdenking tegen hem betreft aannemen van steekpenningen en deelname aan een criminele organisatie.

Anthony Godett werd enkele maanden eerder, in juni, al tot vijftien maanden cel veroordeeld wegens fraude bij overheids-NV's, maar ging in cassatie en bleef daardoor op vrije voeten. Hij kon vorig jaar geen minister-president worden omdat hij op dat moment al verdacht werd van de fraude waarvoor hij later werd veroordeeld. Hij schoof toen zijn zus naar voren.

Ook FOL-adviseur Nelson Monte, die een straf van vier jaar uitzit wegens dezelfde fraude met de overheids-NV's, geldt als verdachte in het lopende onderzoek. Mirna Louisa-Godett is de twaalfde verdachte in deze corruptiezaak. Meer aanhoudingen sluit het openbaar ministerie niet uit.

De `criminele organisatie' waarvan broer en zus Godett en Nelson Monte deel zouden uitmaken bestaat uit de partijtop plus enkele medewerkers van FOL, en uit de wegens drugshandel en witwassen veroordeelde eigenaar van het prostitutiekamp Campo Alegre Giovanni van I., zijn moeder, zijn echtgenote en enkele medeveroordeelden.

Volgens het openbaar ministerie betaalde Van I. geld aan de partijtop in ruil voor gunsten van minister Komproe en premier Louisa-Godett. Zo hielp Komproe bij de ontduiking van de Antilliaanse toelatingsregeling voor buitenlandse prostituees die in het openluchtbordeel Campo Alegre wilden werken.

Nelson Monte en Van I. zouden Komproe ook opdracht hebben gegeven het Antilliaanse openbaar ministerie zoveel mogelijk te destabiliseren. Zo gaf Komproe in februari dit jaar opdracht voor een onderzoek naar de werkwijze van het openbaar ministerie, Voordat hij die opdracht gaf, had hij eerst tevergeefs gepoogd de procureur-generaal te ontslaan.