Minister weer onder vuur om hbo-fraude

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) moet zich opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden voor haar betrokkenheid bij een fraudezaak van de Technische Hogeschool Rijswijk.

Alle fracties in de Tweede Kamer hebben vandaag een extra debat aangevraagd met de minister, dat waarschijnlijk volgende week dinsdag plaatsvindt. Aanleiding hiervoor zijn gisteren vrijgekomen documenten. Van der Hoeven wil nog niet reageren op de nieuwe beschuldigingen. Haar woordvoerder: ,,We bestuderen de stukken en komen er voor zover nodig op terug.''

Van der Hoeven, destijds lid van de Tweede Kamer, was van april 1999 tot juni 2002 bestuurslid van de Technische Hogeschool Rijswijk, inmiddels gefuseerd met de Haagse Hogeschool. Volgens de commissie Schutte, die de subsidiefraude van hogescholen heeft onderzocht, heeft deze hogeschool zich in die periode bijna 2,3 miljoen euro overheidsgeld ten onrechte ontvangen voor studenten die slechts eenjarige cursussen of stages volgden. De vraag is of Van der Hoeven op de hoogte was van het misbruik, en of ze tijdig aan de bel heeft getrokken. In een Kamerdebat in april zei de minister dat zij pas in april 2002 werd geïnformeerd over de misstanden.

Uit notulen van twee bestuursvergaderingen, die gisteren aan de Tweede Kamer ter beschikking zijn gesteld, blijkt dat Van der Hoeven in de vergadering van april 2002 inderdaad ,,geschokt'' is door ,,de mogelijke onregelmatigheden''. In de informatie aan de Kamer ontbreken echter de notulen van januari en februari 2002. Tijdens die bestuursvergaderingen zou Van der Hoeven al vragen hebben gesteld over mogelijk gesjoemel met de subsidie voor studenten, zo zei zij zelf tijdens het Kamerdebat in april. Dit valt door de ontbrekende notulen nog niet te verifiëren.

Volgens PvdA en SP blijven een aantal vragen in de zaak onbeantwoord. Kamerlid F. Vergeer (SP): ,,Uit de notulen blijkt dat de minister geen verdere actie heeft ondernomen. Ze heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd.'' Kamerlid J. Tichelaar zal in het aangevraagde spoeddebat vragen om de notulen van januari en februari 2002. Volgens hem blijkt uit jaarverslagen en andere stukken dat Van der Hoeven wel degelijk weet moet hebben gehad van de misstanden. Tichelaar: ,,De minister heeft de Kamer onjuist geïnformeerd.'' Ook wil Tichelaar meer informatie over het conflict tussen de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en voormalig bestuursvoorzitter H. Michalides over diens declaraties ter hoogte van 800.000 euro.

    • Guus Valk
    • Mark Duursma