Militairen Irak vooraf bedreigd

Nederlandse militairen hebben voorafgaand aan hun uitzending naar Irak bedreigingen ontvangen. Dat heeft de voorzitter van de miltaire vakbond AFMP, Wim Verburg naar buiten gebracht. Volgens Verburg hebben verschillende van zijn leden die deel uit hebben gemaakt van SFIR-III voor hun vertrek naar Irak dit voorjaar sms-jes gekregen waarin werd gewaarschuwd niet naar Irak te vertrekken omdat dat anders `slecht zou zijn voor hun en hun familie.' Verburg laat de omvang van het probleem nu iventariseren. Verburg neemt de kwestie ernstig op: ,,als je gezin wordt bedreigd, zit je niet lekker in Irak''. Volgens Defensie komen bedreigingen aan het adres van militairen op uitzending regelmatig voor. Enkele maanden geleden zijn daarom militairen in Irak gemaand zorgvuldig om te gaan met adresgegevens en enveloppen niet zomaar in de vuilnis te stoppen, maar te verbranden. Defensie ontkent dat het zou gaan om een grootschalig of structureel probleem.