`Mijn leven is niet normaal'

Ze mag dan een beetje truttig grijs rokje dragen met een grijs-rose wollen trui, en ze kan bij het praten dan wel terloops even je knie aanraken, maar vergis je niet: Linda de Mol is niet gewoon gebleven! Als het haar op wereldreis wat tegenzit omdat het in Australië regent, roept ze in haar camper uit: ,,Wat doe ik hier in godsnaam, ik heb thuis een kledingkast die groter is dan dit hok.'' En gelukkig dat haar man toen zo schattig is geweest om haar met een helikopter voor drie nachten over te brengen naar een luxe resort, anders had ze veertig moeten worden op een camping.

Deze week is Ellis in Glamourland in première gegaan, een vermakelijke film over een bijstandsmoeder die een cursus How-to-marry-a-millionaire volgt bij Joan Collins. De film was een idee van Linda de Mol zelf. Ze krijgt niet betaald voor haar acteren, maar deelt wel in de opbrengst. Dat heeft ze van haar vriendin Monique van de Ven geleerd, die nooit meer een dubbeltje heeft gezien voor al die keren dat Turks Fruit opnieuw werd uitgezonden.

Recensenten menen dat Linda de Mol niet onverdienstelijk acteert. Vooral is zij goed in het overbrengen van dubbele emoties (zeggen: ga weg, maar bedoelen: blijf hier). ,,Vind je het gek? Dat doe ik al mijn hele leven.'' Ze bedoelt: als presentatrice zeg ik vaak iets anders dan ik bedoel, als in: ,,Wat een prachtige trouwjurk!''

De Mol, die ook in de politieserie Spangen speelt, heeft nooit acteerlessen gehad. ,,Voor Spangen was ik het wel van plan, maar het kwam er gewoon niet van, ik had toen al een kind. Maar ik speel nu al weer zes jaar in Spangen. Daar werk ik soms met waanzinnige acteurs als Olga Zuiderhoek en André van de Heuvel. Dan let ik goed op: hoe doen zij dat?'' Bovendien, zegt ze, het is net als met golfen. ,,De eerste keer gaat het goed, dan neem je een les en sla je geen bal meer.''

Hoewel Linda beslissingen in haar leven naar eigen zeggen neemt op haar ,,female intuition'', plannen anderen wel degelijk voor haar. Haar broer, mediamagnaat John de Mol, leerde haar: praat in de bladen nooit over geld, politiek of collega's. Zo ontstond het imago van the-girl-next-door.

Linda de Mol wil graag af van dat imago. Gaat dat ooit nog lukken? ,,Ik vind van wel. In mijn blad ga ik behoorlijk met de billen bloot.'' De Mol heeft als enige vrouw in Nederland een eigen glossy: Linda. ,,Ik vertel dingen over mezelf die makkelijk aanleiding kunnen geven tot schreeuwerige koppen in de bladen, zoals `Linda de Mol slaat haar kinderen'.''

Haar ouders leerden hun kinderen dat je het leven niet cadeau krijgt. Hoe moet dat nu met haar kinderen? ,,Dat is mijn grootste worsteling. Als we met een taxi naar Schiphol gaan en mijn zoontje vertelt aan de chauffeur dat we naar het vliegtuig van zijn oom gaan, dan krimp ik ineen. Dit is niet normaal hoor, zeg ik dan maar. Dat zeg ik ze vaak: dit is niet normaal.''

De volledige versie van dit interview staat zaterdag in de bijlage Leven &cetera van NRC Handelsblad

    • Monique Snoeijen