Meulenhoff fuseert met Prometheus

Uitgeverij J.M. Meulenhoff houdt op zelfstandig te bestaan en fuseert per 1 januari 2005 met Prometheus/Bert Bakker. De naam van het nieuwe bedrijf is Meulenhoff Prometheus Uitgevers.

Vassallucci, onderdeel van J.M. Meulenhoff, gaat mee naar de nieuwe uitgeverij. Een ander fonds van J.M. Meulenhoff, uitgeverij Arena, verhuist naar uitgeverij De Boekerij. Alle uitgeverijen maken deel uit van PCM Uitgevers. Mai Spijkers, directeur Algemene Boeken van PCM én van Prometheus/Bert Bakker gaat leiding geven aan de nieuwe fusie-uitgeverij.

Reden voor de reorganisatie zijn volgens een PCM-woordvoerder de tegenvallende financiële resultaten van J.M. Meulenhoff. Een sanering onder het personeel is noodzakelijk. Zo'n vijftien van de zestig personeelsleden van de uitgeverijen zullen moeten afvloeien. Ze zullen zoveel mogelijk binnen PCM worden herplaatst. De uitgevers van Meulenhoff en Vassallucci, resp. Annette Portegies en Oscar van Gelderen, blijven aan.

Volgens de woordvoerder komt de reorganisatie niet tot stand onder druk van Apax, de investeringsmaatschappij die onlangs eigenaar werd van PCM. ,,De raad van bestuur van PCM heeft gekeken naar oplossingen voor de mindere resultaten van de drie fondsen binnen Meulenhoff in een stagnerende boekenmarkt. De verwachting is dat de vier literaire fondsen het binnen één groep beter zullen doen.'' De uitgeverijen krijgen ,,voldoende tijd'' om zich te bewijzen; ze hoeven niet binnen een jaar weer winst te maken.

Volgens de woordvoerder zou J.M Meulenhoff te veel mooie en dure boeken maken die de consument laat liggen. Ook hebben de uitgeverijen last van bestsellers die via kanalen als supermarkten en drogisterijen worden verkocht, en brengen consumenten meer tijd door met tv en internet. Uit de fusie mag volgens de woordvoerder niet worden geconcludeerd dat Meulenhoff het vertrek van redacteur Tilly Hermans en een groep auteurs in 2001 niet heeft overleefd. ,,Die klap was de uitgeverij wel te boven gekomen.''

Uitgeverij J.M. Meulenhoff werd opgericht in 1895. Volgens de woordvoerder is dat een van de redenen om de naam te bewaren in de nieuwe constellatie. ,,Geschiedenis is belangrijk, maar we moeten nu ook naar de toekomst kijken.''