Kritiek op arrestatie Marokkanen

Burgemeester A. Brouwer van Utrecht heeft zware kritiek op de handelswijze van politie en justitie bij de arrestatie van een Marokkaans gezin in Utrecht afgelopen zondag. ,,Dit is een communicatiestoornis van de eerste orde.''

Volgens de burgemeester is zij nu ,,de stofzuiger die de scherven van justitie in de nazorg moet opruimen.'' Zondagavond werd het gezin – vader, moeder en zoon - overrompeld in hun huis door een arrestatie-eenheid van politie. Justitie beschikte over informatie dat er in hun woning explosieven aanwezig waren die ingezet zouden worden voor een terroristische aanslag. Het gezin werd dinsdagavond weer vrijgelaten.

De arrestatie leidde tot grote opschudding in de Bucheliusstraat in Utrecht waar het gezin woont. Burgemeester Brouwer zegt dat zij zondagavond een telefoontje kreeg van het landelijk parket dat een politie-eenheid een pand zou binnenvallen `wegens strafbare feiten'. Vervolgens kreeg zij te horen dat het zou gaan om explosieven die in de woning lagen. En pas daarna kwam de mededeling dat het zou gaan om de ontmanteling van een terreurnetwerk. Ook de brandweer en ambulancedienst kregen het verzoek om standby te staan. Eveneens werd het crisisteam in orde gebracht en de straat afgezet. Brouwer: ,,Er onstond onrust in de buurt. Het landelijk parket vertelde de media niks. Daardoor kwamen er speculaties. Waarom er een inval had plaatsgevonden, kon niemand zeggen en legde niemand uit. En ik mocht het niet zeggen. Dit is een communicatiestoornis van de eerste orde. ''

Volgens een woordvoerder van minister Donner (Justitie) was op grond van de beschikbare informatie de arrestatie gerechtvaardigd. ,,Je kunt van te voren niet alles honderd procent inschatten. Als achteraf blijkt dat er iets is misgegaan, communiceert de minister niet via de media met de betrokken familie. Dat gaat dan rechtstreeks.'' Brouwer heeft inmiddels excuses gemaakt aan het gezin. ,,Hun naam moet worden gezuiverd''. Ze krijgt vandaag leden van de Marokkaanse gemeenschap op bezoek. ,,Die voelen zich gestigmatiseerd.'' Brouwer: ,,Dit moet volgende keer echt anders.''