Keetje van Heilbron

Toneelgroep Amsterdam brengt het 18e-eeuwse Keetje van Heilbron van Heinrich von Kleist, in de regie van Gerardjan Rijnders, een sprookjesachtig stuk met onstuimige ridders, reddende engelen, zwaardvechten en doodenge heksen. Smidsdochter Keetje is verliefd op graaf Donder van Straal, die in een droom aan haar verschenen is. Keetje lééft naar haar dromen. Sindsdien weet ze zeker dat ze hèm moet hebben. Ze volgt hem door weer en wind, ze slaapt in de stal bij zijn paarden en laat zich niet door zijn wreedheid verjagen. En allengs haalt zij de graaf naar haar kant over. Van schuld gaat hij via verwarring naar een nieuwe onschuld. Totdat hij eindelijk inziet dat de taal der dromen de taal der liefde is. Te zoet wordt het blijspel nergens. Rijnders tekent de figuren fijntjes uit, in een heldere mise-en-scène, waar de kostuums steeds gemaniëreerder worden naarmate de karakters corrupter zijn. Kleists poëtische taal, vertaald door Janine Brogt, komt voortreffelijk tot zijn recht en de vele changementen verlopen soepel omdat er geen attributen zijn om weg te slepen. Het barok-overdadige en romantisch-gebroken drama krijgt door die strakke vorm bijna iets klassieks. Wat heel iets anders is dan saai. Alleen al Gunilla Verbeke gadeslaan is heerlijk. Haar Keetje straalt en sprankelt.

30 sept t/m 2 okt Amsterdam, Stadsschouwburg. 5 okt Maastricht, Theater aan het Vrijthof. 6 okt Arnhem, Schouwburg. 7 okt Utrecht, Stadsschouwburg. Inl 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl