Jeugdzorg is grotendeels schone schijn

`De kwaliteit van de jeugdzorg in Nederland laat te wensen over', staat in het op 24 september verschenen rapport van de Inspectie Jeugdzorg, aldus NRC Handelsblad. Op 8 september heeft de staatssecretaris van VWS in `Twee Vandaag' gezegd, dat er in de jeugdzorg in totaal, dus de vrijwillige jeugdhulpverlening (voor rekening van VWS) en de kinderbeschermingsmaatregelen (voor rekening van Justitie) zestig miljard euro omgaat. Natuurlijk laat de kwaliteit te wensen over. Want al kost jeugdzorg in 2004 zestig miljard euro, er zijn geen inhoudelijke kwaliteitscriteria, kwaliteit wordt niet getoetst of gehandhaafd, waar de verantwoordelijkheid ligt voor kwaliteit is niet helder. De onderbemande Inspectie mag rapporteren, maar zelden kijken of aanbevelingen voor verbetering opgevolgd zijn. Als jeugdzorg niet de moeite waard is, waarom wordt er dan wel zestig miljard euro belastinggeld aan uitgegeven? Jeugdzorg is grotendeels schone schijn. En een gigantisch werkgelegenheidsproject.

    • Drs. T.P. Barendse-Cornelissen
    • Secr. Stichting Kinderenouders-Grootouders