IMF: olieprijs remt groei niet

Ondanks de sterke prijsstijging van ruwe olie blijft de groei van de wereldeconomie grotendeels intact. 2004 zal, met 5 procent, de sterkste wereldwijde expansie laten zien van de afgelopen drie decennia, en ook volgend jaar doet de wereldeconomie het met een groei van 4,3 procent nauwelijks minder goed.

Dit voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook, die gisteren in Washington werd gepresenteerd. Het IMF, opgericht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, ziet toe op de mondiale economische en financiële ontwikkelingen en helpt landen met betalingsproblemen.

Topeconoom Raguram Rajan van het IMF zei in een toelichting dat de hoge olieprijs, die deze week in de Verenigde Staten tot het record van 50 dollar per vat steeg, volgend jaar wel voelbaar zal zijn. Als de prijs zo hoog blijft, dan bestaat het risico dat de prognose van 4,3 procent economische groei in 2005 moet worden verlaagd. Maar zelfs dan is de groei flink boven wat op lange termijn gangbaar is in de wereldeconomie.

De economische vooruitzichten verschillend wereldwijd sterk. In de VS, de grootste economie ter wereld, bedraagt de groei 4,3 procent dit jaar en 3,5 procent volgend jaar. Rajan zei te geloven dat de zwakke periode die de economie daar gedurende de zomer doormaakte, snel achter de rug zal zijn. ,,In de Verenigde Staten is sprake van een zwakke plek, niet van een put.'' Wel zal verdere welvaartsgroei sterk afhangen van groei van de werkgelegenheid.

In Japan bedraagt de economische groei dit jaar 4,4 procent, en volgend jaar 2,3 procent. Dat zijn de beste prestaties sinds de Japanse economie in de loop van de jaren negentig in een langdurige periode van stagnatie raakte. Japan krijgt volgens IMF-econoom Rajan van alle industrielanden het grootste probleem met de vergrijzing. Waar in de meeste landen de deelname van mensen in de leeftijd waarin zij kunnen werken fors omhoog zal moeten om de kosten van ouderen te kunnen blijven dragen, zou deze arbeidsparticipatie in Japan moeten stijgen tot boven 100 procent. ,,In Japan zouden zelfs ongeborenen en geesten aan het werk moeten'', aldus de econoom. Het probleem kan deels worden verholpen door de pensioenleeftijd fors op te rekken – een idee dat ook leeft in kringen van het Nederlandse kabinet.

Net als in de afgelopen jaren blijft de economische groei in Europa flink achter. Verwacht wordt een groei van slechts 2,2 procent in 2004 en in 2005. Nederland doet het van vrijwel alle eurolanden het slechtst, met een groei van 1,1 procent dit jaar en 1,8 procent volgend jaar.

De sterrollen in de wereldeconomie zijn ook dit en volgend jaar weer weggelegd voor China en India, waar ruwweg twee vijfde deel van de wereldbevolking woont. In India zal de economische groei 6,4 en 6,7 procent bedragen. In China gaat de expansie nog harder, met respectievelijk 9,0 en 7,5 procent. China, zo zei Rajan, was verwacht om dit jaar een vertraging van de groei door te maken, omdat met name de investeringen uit de hand dreigden te lopen. Maar zowel een gevreesde `harde landing' als een gehoopte `zachte landing' hebben zich niet voorgedaan. ,,In zijn eigen belang geloven wij sterk dat China wel zal moeten landen'', aldus Rajan. De razendsnelle expansie van de productie in China wordt gezien als een van de drijvende krachten achter de wereldprijsstijgingen van grondstoffen als olie, staal en bijvoorbeeld bouwmaterialen.