Hupsakee. En ineens ben je een terrorist

De gepensioneerde Elyzaid zat zondagavond net Studio Sport te kijken toen er op de benedendeur van zijn Utrechtse bovenwoning werd gebonkt. Er viel een ruit kapot. ,,Mijn zoon had de wc net betegeld. Ik dacht: de tegels van de wc vallen eraf'', zegt hij nu. Toen hij ging kijken, stonden er mannen met bivakmutsen in het halletje. Een overval?

Voordat Elyzaid en zijn vrouw – die niet met hun achternaam in de krant willen – hadden kunnen bedenken wie nu eigenlijk hun huis was binnengevallen, lagen ze geblinddoekt en geboeid op de grond. ,,Je mag niet aan mij komen!'' riep zijn vrouw. Twintig minuten later werden ze afgevoerd naar het hoofdbureau van politie. De straat was afgezet, buurtbewoners telden bijna vijftig agenten. Hij kwam in cel 30, zij in cel 11. Hun zoon Khalid (19) die in allerijl naar zijn ouderlijk huis was gekomen, arriveerde om kwart over tien in cel 25.

Khalid: ,,Ik zei: `Wat is er aan de hand?' `Weet ik niet', zeiden ze. Hupsakee. Later die avond zeiden ze: `Je bent verdacht van het bezit van wapens en munitie.' Pas maandagavond toen de advocaat kwam, begreep ik dat ik in verband werd gebracht met terrorisme.''

Het gezin is dinsdagavond iets na zes uur weer thuis afgeleverd. Door de wijkagent, die tegen de buren voor de deur zei: ,,Ze zijn brandschoon.'' Op hen rust geen verdenking meer. Ze zitten in een kring in de woonkamer. De plinten zijn van de muren getrokken, de kamerdeur is beschadigd, de kussens van de banken zijn gescheurd, de kasten zijn leeggehaald en midden in de rommel staat een tafel met bloemen van buurtgenoten.

Khalid werd twee keer een half uur verhoord, zijn ouders ieder een half uur. Khalid: ,,Ze hadden maar een vraag: `Heb je wapens in bezit?''' Hij kreeg een foto te zien van een 19-jarige jongen die hij herkende. ,,Het was mijn ex-collega bij Securop. We hebben vorig jaar samen op Schiphol gewerkt.''

Vader, moeder en zoon sliepen twee nachten in de cel. Hun zoontje Oussama (8) werd naar familie gebracht. Elyzaid heeft voorzichtig tegen officier van justitie gezegd dat hij liever op een andere manier was gearresteerd. ,,Ik was liever in de auto aangehouden. Nu zag de hele buurt het. Ik zei: `U bent de veiligheid van mijn buren vergeten'.'' De officier bood zijn excuses aan.

Het landelijk parket houdt vol dat het beschikte over informatie dat in de Utrechtse woning explosieven zouden liggen waarmee een terroristische aanslag zou kunnen worden gepleegd. Die informatie was afkomstig van de AIVD en nagetrokken door een officier van justitie belast met terrorismedreiging. ,,Dan kun je je niet permitteren niets te doen'', zegt een woordvoerder . ,,Het is ongelooflijk vervelend voor deze mensen, maar alles is erop gericht een aanslag te voorkomen.''

Elyzaid en zijn vrouw moeten uitrusten. Zij hebben drie nachten niet geslapen. Elyzaid: ,,Ik woon 34 jaar in Nederland, ik heb een blanco strafblad. Ze hadden bij de buren na moeten vragen: `Wie is die man? Wat doet hij?''' Zoon Khalid: ,,Dit is een democratisch land. Dit had ik niet verwacht. Als je een moslim bent, ben je verdacht.''

De advocaat van de familie, L. Zegveld, eist behalve een schadevergoeding ook excuses van justitie. ,,Het eerste wat zij zeiden was: `Hoe kan ik ooit mijn gezicht vertonen in de straat?' Alles draait bij justitie om de staatsveiligheid. De rechten van burgers staan onderop.'' Het valt haar op dat de omgeving verontwaardigd reageert op de inval en de aanhouding. ,,Ik hoop dat de publieke opinie net zo ontstemd is als de volgende keer drie Marokkaanse pubers uit hun bed worden gelicht.''

Elyzaid: ,,Mijn buurman was jarig. Ik feliciteerde hem. Ik schaamde me en ik wilde toch een grapje maken. Daarom zei ik: `Hoe vind je mijn verjaardagscadeau?'''