Huishoudboekje 2005

Gezin, twee keer modaal. Een echtpaar met twee kinderen. De man werkt fulltime en verdient anderhalf keer modaal, de vrouw werkt drie dagen per week en verdient een half keer modaal. Dit jaar kunnen ze 3.613 euro per maand uitgeven. In 2005 komt daar 29 euro per maand bij. Maar door de inflatie gaan ze er maandelijks in besteedbaar inkomen 41 euro op achteruit. Omdat daarnaast de zogenoemde `Zalmsnip' wordt afgeschaft, de nominale ziekenfondspremie met 4 euro stijgt en de particuliere premie met 14 euro toeneemt, gaan ze er 63 euro op achteruit. Dan is er nog de no-claim van het ziekenfonds. Heeft een gezin geen ziektekosten, dan gaan het er in koopkracht toch 13 euro per maand op achteruit. Een gezin met veel ziektekosten moet het met 34 euro per maand minder doen.

Alleenstaande met WAO-uitkering. Een alleenstaande WAO'er kan dit jaar 1.033 euro per maand uitgeven. Deze alleenstaande wordt volgend jaar 7 euro op zijn uitkering gekort. Tel daarbij de inflatie (12 euro per maand eraf), de afgeschafte Zalmsnip (4 euro) en de stijging van de nominale ziekenfondspremie (4 euro). Als hij veel ziektekosten maakt, heeft deze alleenstaande per maand 27 euro minder in zijn portemonnee. Maakt hij geen ziektekosten, dan gaat hij er 6 euro op achteruit.

Echtpaar van 65+. Een echtpaar ouder dan 65 jaar met alleen een AOW-uitkering heeft in 2004 een besteedbaar inkomen van 1.391 euro per maand. Daar komt volgend jaar maandelijks 13 euro bij. Maar er gaat meer dan twee keer zoveel vanaf: door de inflatie (16 euro), door de vervallen Zalmsnip (4 euro) en door de stijging van de nominale ziekenfondspremie (8 euro). De kans dat dit echtpaar geen ziektekosten maakt is klein. Hun no-claim zal waarschijnlijk vervallen. Het NIBUD gaat er dan ook vanuit dat zij volgend jaar in totaal 28 euro meer per maand zullen uitgeven. In koopkracht gaan zij er 15 euro op achteruit.

(Bron: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, NIBUD).