Hilarische komedie met brave Linda de Mol

Wat zou waar zijn? Volgens de producenten van Ellis in Glamourland deed de Engelse diva Joan Collins mee aan Ellis in Glamourland omdat ze het script zo grappig vond. Volgens de actrice zelf wilde ze graag weer eens op de fiets zitten en Delfts blauwe borden kopen. Misschien is het wel allebei waar, zoals alles aan Ellis in Glamourland twee kanten heeft en toch precies klopt. Aan de ene kant is de film een gewone romantische komedie, aan de andere kant een hilarische send-up van het genre. De combinatie is onweerstaanbaar.

In Ellis in Glamourland, het speelfilmdebuut van Linda de Mol, moet voormalig Miss Scheveningen Ellis de eindjes aan elkaar knopen. Ze woont met zoon Thijsje in een Haagse volksbuurt, serveert in een cafetaria en maakt schoon in een hotel. Daar geeft Joan Collins op een dag de cursus `How to marry a millionaire', en de diva beweert ook een nederige schoonmaakster in een magneet voor rijke mannen te kunnen veranderen. Ellis neemt de uitdaging aan en weet achtereenvolgens een handelaar in wc-brillen, een sukkelige weduwnaar en een aantrekkelijke polospeler voor zich te winnen. Uiteindelijk blijkt een van de drie toch niet zo rijk als het aanvankelijk leek, maar dan laat Ellis toch haar hart spreken in plaats van haar portemonnee.

Linda de Mol is in haar speelfilmdebuut een brave, haast neutrale aanwezigheid. De lol van de film komt van de bijrollen, niet zozeer van bekende Nederlanders als Joop Braakhekke en Estelle Gullit, die zichzelf spelen, maar wel van acteurs die doorgaans niet in romantische komedies zijn aan te treffen.

Acteurs als Joan Nederlof, Jacqueline Blom en Tsjitske Reidenga geven de film een onverwachts komische toon die de ironie eigenlijk alweer voorbij is. Vooral Kees Hulst is als de weduwnaar met oud geld een bron van vermaak. Zoals hij ,,hali halo'' zegt als hij ergens binnenkomt. Hulst zorgt er zelfs voor dat het even lijkt alsof het scenario echt mag afwijken en Ellis met de weduwnaar gelukkig gaat worden, maar de wetten van de romantische komedie moeten toch hun loop hebben. De acteurs zorgen er ondertussen wel voor dat de platste grap nog goed aankomt, en plat zijn ze vaak, de grappen in Ellis.

Ellis in Glamourland werd bedacht door Linda de Mol, geproduceerd door Johan Nijenhuis en Alain de Levita, geschreven door Mischa Alexander en geregisseerd door Pieter Kramer. Waarschijnlijk heeft vooral Kramer Ellis in Glamourland naar een ander niveau getild, ook al werd alleen het scenario van Alexander voor een Gouden Kalf genomineerd.

De Mol is vooral bekend als presentatrice van tv-programma's als Loveletters en Miljoenennacht. Nijenhuis en De Levita verblijdden het publiek met Costa!, Volle maan en Liever verliefd. Alexander schreef de scenario's van All Stars, Volle Maan en Feestje!

Pieter Kramer is door dit commercieel georiënteerde gezelschap als de vreemde eend in de bijt verwelkomd. Hij regisseerde eerder Ja zuster, nee zuster voor de bioscoop en op het toneel en werkte voor de televisie vaak samen met Arjan Ederveen. Dat is te merken. Veel scènes werken omdat Kramer ze net over de top laat gaan, ook als er geen begenadigde acteurs in de buurt zijn om de boel een beetje aan te scherpen. Zo zit er een scène in de film waarin Gijs, de polospeler, samen met Ellis naar een voetbalwedstrijd van haar zoontje gaat kijken en er de perfecte middag van weet te maken. Kramers talent zit 'm er in deze film vooral in dat hij de romantische komedie eerder weet te intensiveren dan te parodiëren. Twee films voor de prijs van een. Zoiets is waarschijnlijk maar één keer waar te maken.

Ellis in Glamourland. Regie: Pieter Kramer. Met: Linda de Mol,

Joan Collins, Chris Tates, Tjebbo Gerritsma, Kees Hulst. In: 116 bioscopen

    • Bianca Stigter