Hamas doodt kinderen in aanval op Israël

Met zelfgemaakte Qassam-raketten heeft de Palestijnse organisatie Hamas gisteravond huizen in de Israëlische woestijnstad Sderot getroffen en daarbij twee kinderen gedood, onder wie een baby. Tientallen bewoners van de stad in de Negev-woestijn, vlakbij de grens Israël-Gazastrook, gingen de straat op en scandeerden leuzen als ,,Dood aan de Arabieren''.

De Palestijnen slaagden erin de raketten af te vuren, terwijl zich in het noordelijk deel van de Gazastrook bij het dorp Beit Hanun een Israëlische tankmacht verzamelde voor offensieve acties tegen de mobiele raketlanceerinstallaties en de werkplaatsen waar deze munitie wordt geproduceerd. Het leger heeft daarom de toegang naar de Gazastrook afgesloten voor alle verkeer, ook voor diplomaten en journalisten.

Meteen na de Qassam-aanval kwam de Israëlische luchtmacht in actie boven Gazastad, waar vanuit helikopters werd geschoten op niet nader gespecificeerde doelen in het zeer dichtbevolkte vluchtelingenkamp Jabalya bij Gazastad, de vermoedelijke locatie van de Qassam-raketten.

Sderot, een 24.000 inwoners tellende stad met Etiopische en Russische immigranten, wordt net als de joodse nederzettingen in de Gazastrook al jarenlang bestookt vanuit de Palestijnse kampen en dorpen. Honderden Qassam-raketten landden in de woestijn, in tuinen en op straten, maar het aantal doden bleef beperkt. Enkele maanden geleden stierven een kind en een bejaarde man en gisteravond vielen er opnieuw doden, ondanks pleidooien van de inwoners van Sderot bij premier Sharon om het noordelijk deel van de Gazastrook met zware militaire middelen uit te kammen.

Na verschillende beschietingen de afgelopen dagen leek het leger daarmee een begin te maken. Daarbij vielen eerder op de dag al vier Palestijnse doden, allen leden van de Qassam-brigades van Hamas. Bij Israëlische acties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, in Jenin en Nablus, zijn deze week tientallen Palestijnen omgekomen.