Gemeenteraad sceptisch over einde Romein

De gemeenteraad van Leeuwarden voelt vooralsnog niet voor sluiting van theater Romein in Leeuwarden. Dit bleek gisteravond bij een commissievergadering in de raad.

Het college van B en W wil de jaarlijkse subsidie van ruim twee ton per 31 december 2005 stopzetten. Het college vindt dat Romein er niet in is geslaagd om het theater om te bouwen tot een succesvol jongeren- en poppodium.

Romein zit in de monumentale Westerkerk die twintig jaar geleden werd gerestaureerd. De zaal is vanwege de uitstekende akoestiek geliefd bij musici. Cultuurwethouder T. van Mourik (VVD) zei gisteren bij de commissievergadering met de gemeenteraad dat er mogelijk een leerwerkplaats voor leerlingen van het mbo in kan komen. Een andere optie is dat het pand wordt verkocht aan een horecaondernemer. Die wordt dan wel verplicht om jaarlijks een vast aantal optredens te organiseren.

De raadsleden reageerden gisteren sceptisch op de plannen. A. Stoker van de ChristenUnie was fel tegen. ,,Als je nieuw beleid wilt, moet je niet iets anders om zeep helpen.'' CDA en D66 zijn evenmin overtuigd van de noodzaak de subsidie aan het theater te schrappen. CDA-raadslid T. Koster vindt dat Leeuwarden trots moet zijn op het ,,Paradiso van het noorden''. Hij zei: ,,Ik wil een goede onderbouwing zien van de keuze die het college maakt.'' Op 11 oktober neemt de gemeenteraad van Leeuwarden een definitief besluit.

Met een krantenadvertentie hebben 42 instellingen en personen, onder wie filmregisseur Pieter Verhoef, gepleit voor behoud van het theater in zijn huidige vorm. Volgens de ondertekenaars is Romein een belangrijk centrum voor amateurkunst, een opstappodium voor (jonge) profs en een laagdrempelig theater. Ook bij de commissievergadering waren gisteren veel bezwaren uit de kusntwereld te horen.

Directeur Oostvogel van de Harmonie zei: ,,Het betekent een verschraling van het culturele klimaar in de stad.'' A. Burg van de Vereniging Vrienden van het Lied zei gisteravond dat de oude kerk een geliefd podium is waar pianisten als Rudolf Jansen, Tan Crone, maar ook zangers als Maarten Koningsberger, Miranda van Kralingen en in het verleden Jard van Nes en Elly Ameling, wegliepen met de voortreffelijke akoestiek