Geduld levert PSV eerste zege op

Met de harde lessen uit het verleden in het achterhoofd wachtte PSV tegen Panathinaikos geduldig het juiste moment af om toe te slaan. De beloning voor een gedegen optreden, waarin de ploeg van coach Guus Hiddink voor de verandering een keer eens geen domme fouten beging, kwam negen minuten voor tijd. Na een voorzet van Mark van Bommel verdween de bal via de hoofden van Alex en Jan Vennegoor of Hesselink achter de Griekse doelman Kostas Chalkias: 1-0. Dol van blijdschap en opluchting vielen de PSV'ers zich in het niet geheel gevulde Philips Stadion elkaar in de armen. Met een dubbele confrontatie met het Noorse Rosenborg voor de boeg dromen de Einhovenaren hardop van een tweede ronde in de Champions League. ,,We hebben met een leeuwenhart gevochten en dik verdiend gewonnen'', zei de opgetogen Hiddink na afloop.

Het grootste verschil met voorheen was de overtuigende wijze waarop de selectie aan de strijd met de Griekse landskampioen begon. In de voorgaande acht keer dat PSV een poging mocht doen verder te komen in het prestigieuze Europese bekertoernooi, was de ploeg vooral bang om fouten te maken. Juist op het hoogste internationale niveau bleek angst een slechte raadgever. Ploegen als Arsenal, Dortmund, Monaco en Deportivo La Coruña straften de nerveuze houding van de onervaren PSV'ers in het verleden op keiharde wijze af. Keer op keer bleek de selectie ervaring en routine te kort te komen.

Met name de komst van international Phillip Cocu en het aantrekken van de robuuste verdediger Alex hebben de selectie van PSV naar een hoger plan getild. De 33-jarige Cocu is zowel binnen als buiten het veld een belangrijke schakel binnen PSV dat gisteren voor de vijftigste keer een wedstrijd in de Champions League speelde. De middenvelder leerde in zes seizoenen bij Barcelona de internationale wetten van het voetbal kennen en is in staat zijn Zuid-Amerikaanse ploeggenoten in het Spaans te corrigeren.

Zo voorkwam Cocu dat PSV zich na een reeks van gemiste kansen tegen Panathinaikos over de kop ging spelen. ,,Toen het doelpunt maar niet wilde vallen kwam er was een fase in de wedstrijd dat het tempo omhoog ging. Dat mondde uit in een soort flipperkastvoetbal'', stelde Cocu na afloop in de catacomben. ,,Op dat soort momenten moet je juist de rust bewaren en wachten tot die ene kans. Dat hebben we goed gedaan. Dat klinkt simpel. Want het gevoel dat je móet winnen wordt naar mate de tijd verstrijkt steeds sterker.''

Vanaf de eerste minuut was PSV een klasse beter dan het Griekse vreemdelingenlegioen dat duidelijk voor slechts een punt naar Eindhoven was gekomen. Op het slechte en drassige veld wist PSV de ene na de andere kans te creeëren, maar de verlossende treffer bleef keer op keer uit. De keren dat verdediger Alex naar voren ging fungeerde Cocu achterin als slot op de deur. In de elfde minuut was Alex zeer dichtbij de openingstreffer. Zijn inzet miste net de juiste richting. Tien minuten voor tijd stond de Braziliaan met een kopbal die via het hoofd van Vennegoor of Hesselink in het doel verdween aan de basis van de benauwde overwinning.

De wisselwerking met Alex noemde Cocu van groot belang. ,,Ik probeer het spel een beetje te controleren. Soms probeer je het tempo uit de wedstrijd te halen of juist pressie te spelen. Alex heeft overtuiging in zijn spel. Dat straalt hij uit. Als hij naar voren gaat blijf ik achterin. Daar praten we over. We moeten ook echt het gevoel heben dat we de tweede ronde willen halen. Je doet niet mee aan de Champions League met de doelstelling verder te kunnen in het UEFA-Cuptoernooi. Je moet waken voor een verkeerde spanning'', zei Cocu die weer beschikbaar is voor het Nederlands elftal.

Sinds zijn terugkeer in de Nederlandse competitie ondervond Cocu het grote verschil tussen het voetbal uit de Primera Division en de eredivisie. ,,Het voetbal hier is anders. Het is gejaagder. Er wordt gehaast gespeeld. Minder leep'', oordeelde Cocu. ,,In Spanje wordt zakelijker gevoetbald''.

Matchwinnaar Vennegoor of Hesselink sloeg zichzelf niet op de borst na de eerste Nederlandse zege dit seizoen in de Champions League, maar sprak vooral zijn lof uit voor Cocu. ,,Het was een lucky goal, maar ik tel hem wel'', zei de spits van PSV met een brede grijs op zijn gezicht. ,,Het grote verschil met vorig seizoen is dat we overtuigd zijn van ons zelf. Daarin speelt Cocu een belangrijke rol. Hij heeft ervaring van hier tot Tokio. We konden mede door hem de rust bewaren.''

PSV

1

Panathinaikos

0

Ruststand 0-0. 81. Vennegoor of Hesselink 1-0. Schds: Plautz (Oos). Tsch: 26.500.

    • Koen Greven