Gebroeders Bouroullec

In korte tijd hebben de jonge industrieel ontwerpers Ronan (1971) en Erwan (1976) Bouroullec een opvallend oeuvre ontworpen dat bestaat uit meubilair, lampen, wanden, kleden, sieraden, servies en een vrijstaande keuken. De ontwerpen vallen op door hun open karakter, mobiliteit en multi-functionaliteit. Zoals het modulaire keukenblok waarmee de gebroeders Bouroullec in 1997 de aandacht trokken van de Italiaanse producent Cappellini die sindsdien een van de vaste opdrachtgevers is. De losse Desintegrated Kitchen is helaas niet te zien op de expositie Assemblages in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Wel een tiental andere intrigerende ontwerpen die geconstrueerd zijn volgens het principe van een flexibel bouwpakket. Zo zitten de meterslange tafelbladen van Joyn, een onderdeel van een kantoorsysteem, eenvoudig vastgeklikt aan een centrale balk die rust op twee schragen. Met de verplaatsbare tussenschotten, laatjes, boekensteunen en schrijfmatten kun je een eigen plek creëren.

Nadrukkelijk aanwezig in de museumzaal is Algen, een grillig doe-het-zelf-gordijn. Het systeem is simpel: losse plastic `takjes' laten zich met oogjes en pennetjes eindeloos aan elkaar klikken tot kamerhoge afscheidingen. Het resultaat is verbluffend. Een ander ontwerp dat uitblinkt in eenvoud ligt op de grond. Het afritsbare tapijt Zip Rug bestaat uit vier banen vilt, die in de lengte aan elkaar zijn geritst. Evenals Algen kun je het kleed oneindig maken en in de kleurvariaties die je wilt.

Ronan & Erwan Bouroullec - Assemblages t/m 14 nov Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-zo 11-17u.