Galerieselectie

Marian Bijlenga

De wandobjecten van Marian Bijlenga, gemaakt van textiel en paardenhaar, zijn opgebouwd uit fragiele lijnen en stippen. Verbonden door fragiele draadjes hangen de vormen aan de muur, als transparante spinnenwebben. De schaduwwerking op de achtergrond zorgt voor een extra ruimtelijke dimensie. Bijlenga laat zich voor haar werken inspireren door natuurlijke elementen als bacterieën, zaadcellen, skeletten of bladeren. Ook handschriften en lettertekens vormen een inspiratiebron. Figuratief wordt haar werk echter nooit.

Wandobjecten Marian Bijlenga. T/m 16 okt Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

White

De installatie White van de Groningse kunstenaars Berndnaut Smilde en Jeroen Brouwer refereert aan de historie van het pand waarin galerie Sign gevestigd is, een voormalige slagerij. Ze bouwden de expositieruimte om tot een klinisch, hygiënisch en wit decor dat niet door toeschouwers betreden kan worden. White is dus alleen vanaf de straat te zien.

White, installatie van Berndnaut Smilde en Jeroen Brouwer. T/m 9 okt in Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen. Dag tot 01u.

Hard Pop II

In 2001 begon Showroom MAMA met het project Hard Pop, een onderzoek naar de beeldtaal van subculturen. Het eerste deel had tot doel licht te werpen op het fenomeen punk. Hard Pop deel twee, getiteld Germans and Angry Black Bitches, richt zich op zwarte subculturele uitingen zoals rap. Te zien is werk van vooral Duitse kunstenaars, onder wie Wolf von Waldow, Angie Reed en Daniela Wolfer.

Hard Pop II: Germans and Angry Black Bitches. T/m 31 okt in Showroom MAMA, Witte de Withstraat 31, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Saminte Ekeland

Naast videowerken en performances maakt Saminte Ekeland collages van minuscule krantenknipsels die met ontelbare speldjes bijeengehouden worden in abstracte vormen en structuren. De knipsels zijn geordend op motieven en kleuren: neuzen bij neuzen, groen bij groen. Ekeland deconstrueert zo het wereldbeeld, om er vervolgens een eigen universum mee te bouwen. Voor La Mia Notte creëerde ze een ruimtevullende installatie waarin deze collages de setting vormen voor een video. Het werk is losjes gebaseerd op de film La Notte van Antonioni en bestaat uit bespiegelende monologen.

Installatie van Saminte Ekeland. T/m 23 okt in galerie Noname, Hoogstraat 32, Rotterdam. Wo t/m za 13-18u.

Studio Job

Sinds 1997 werken ontwerper Job Smeets en zijn vriendin, vormgeefster Nynke Tynagel, samen als Studio Job. Het tweetal, dat elkaar kent van de Design Academy Eindhoven, maakt objecten die er buitenissig, exuberant, barok en vaak onbruikbaar uitzien, maar die toch `gebruiksvoorwerpen' zijn. Smeets en Tynagel koesteren een aversie tegen strak design en grijpen terug op de pracht en praal van kunstnijverheid uit voorbije eeuwen.

Hun ontwerpen voor zwaarden, klokken, vazen en kandelaars blinken uit in overdadigheid en hebben dankzij kinderlijke vormen wel wat weg van Disneyland-design.

Bronzen objecten Studio Job. T/m 30 okt Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Gouaches Hans Ebeling Koning t/m 9 okt Galerie Espace; foto's Loretta Lux t/m 9 okt Torch Gallery, Lauriergracht 94, A'dam; foto's Carli Hermes t/m 10 okt Galerie Smelik en Stokking, Prinsengracht 572, A'dam; collages van Carel Visser t/m 9 okt Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; foto's van Charlotte Dumas t/m 9 okt Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; schilderijen van Maaike Schoorel t/m 9 okt Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; schilderijen Mattijs v.d. Bosch t/m 6 okt Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; foto's van Mark Seliger t/m 14 okt Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam; tekeningen van Tom Heerschop t/m 3 okt Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; beelden Alex Jacobs & schilderijen Ellemieke Schoenmaker t/m 10 okt Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; schilderijen Norbert Bisky t/m 10 okt Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.