FRANKRIJK

Nuit Blanche

Vanwege het enorme succes (vorig jaar ruim 1 miljoen deelnemers) stort Parijs zich in de nacht van 2 op 3 oktober in zijn derde opeenvolgende Nuit Blanche (slapeloze nacht). Dit jaar doen ook de randgemeenten en steden in het Ile-de-France als b.v. Versailles mee. Doel van de manifestatie is het publiek vertrouwd te maken met de hedendaagse kunst aan de hand van happenings en tentoonstellingen op ongebruikelijke en/of schitterende plekken. Ook staan er concerten, bals, dans, toneel, maaltijden, films en zelfs zwemmen met muziek op het programma. Een aantal musea, bibliotheken en historische monumenten blijven tot laat in de avond of de hele nacht open. Gratis bus- en boot (Batobus) pendeldiensten zorgen voor de verbindingen tussen de evenementen.

Nuit Blanche in de nacht van 2 op 3 oktober van 20u tot 8u in de morgen in Parijs en omstreken, 0033-820007575 en www.nuitblanche.paris.fr

Serge Poliakoff

Alles is begonnen met een heiligschennend gebaar. Toen de Russisch-Franse schilder Poliakoff (1906- 1969) in 1936 een bezoek bracht aan het British Museum, raakte hij onder de indruk van de heel bijzondere tonaliteit van het goud van de sarcofagen van het Oude Egypte. Hij sneed er een stukje uit en ontdekte dat de Egyptenaren werkten door de opeenstapeling van lagen kleur, i.p.v. het mengen ervan. Deze ontdekking beïnvloedde zijn verdere werk en geeft aan zijn doeken en gouaches een onvergelijkelijke indruk van materie, diepte, transparantie en licht. Musée Maillol toont dat op een prachtige expositie met ruim 150 gouaches.

Serge Poliakoff. La saison des gouaches t/m 7 nov, dag beh di 11-18u in het Musée Maillol, 59-61, rue de Grenelle, Parijs, 0033-142225958.

En verder

Retrospectieve Paul Verhoeven t/m 21 okt Cinémathèque Française, Parijs, 0033- 156260101 & www.institutneerlandais.com; Véronèse profane t/m 30 jan Musée du Luxembourg, Parijs, 0033-142 3 42595.