Extra controles op wapens in Leeuwarden

Na een nieuw geval van zinloos geweld gaat de politie in Leeuwarden het komende halfjaar meerdere grote controles houden op verboden wapenbezit. Dat heeft burgemeester Geert Dales van Leeuwarden gisteren gezegd in reactie op de dood van de 32-jarige Manuel Fetter.

Fetter, die vrijdag werd doodgestoken in het centrum van Leeuwarden, was een toevallige voorbijganger en een willekeurig slachtoffer van geweld. Dit stelt het openbaar ministerie in de Friese hoofdstad in een verklaring die gistermiddag werd uitgegeven.

Leeuwarden kwam zeven jaar geleden in het nieuws door een soortgelijk geval van zinloos straatgeweld. De 30-jarige Meindert Tjoelker kwam in september 1997 om het leven bij een vechtpartij, nadat hij een opmerking had gemaakt tegen een groepje mannen, van wie één een fiets vernielde.

Tussen Manuel Fetter en de twee verdachten (26 en 27 jaar, beiden uit Leeuwarden) ontstond een woordenwisseling die ontaardde in een vechtpartij tussen het slachtoffer en het tweetal. Waarover die ging is niet bekend, aldus het OM. De verklaringen spreken elkaar tegen. Een daarvan luidt dat Fetter een van de verdachten aansprak toen deze een bierflesje op straat gooide. Fetter werd veertien keer gestoken, waarvan één keer door het hart. ,,Er was geen enkele aanleiding voor dit buitensporig groot geweld'', zegt officier van justitie O. Brouwer. De twee verdachten zitten vast op verdenking van moord en doodslag. Het moordwapen is nog niet gevonden.

Burgemeester Dales spreekt van ,,een dieptreurig'' incident. ,,Dit is een verschrikkelijke en schrijnende zaak. Het slachtoffer sprak als een fatsoenlijk burger mensen aan op hun gedrag en moet dat op een gruwelijke manier met de dood bekopen.'' Volgens hem staat de bevolking ,,voor honderd procent achter'' extra controles op wapenbezit.

Dales is voorstander van cameratoezicht, iets waar de politiek in Leewarden tot nog toe niet aan wilde. Hij beklemtoont overigens dat de binnenstad de laatste jaren niet onveiliger is geworden. ,,Maar ik wil alles uit de kast halen en alle middelen inzetten om Leeuwarden nog veiliger te maken.''