Ex-bestuurders Ahold worden vervolgd

Het openbaar ministerie (OM) gaat in de boekhoudfraude bij supermarktconcern Ahold de vroegere bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en financieel directeur M. Meurs vervolgen. Ook twee andere voormalige hoge Ahold-functionarissen zullen voor de rechter worden gebracht. De dagvaardingen zijn inmiddels naar de verdachten en de Amsterdamse rechtbank gestuurd.

Het OM wil geen toelichting geven en zegt op korte termijn met een persbericht te komen. Ook de woordvoerder van de rechtbank en de betrokken raadslieden onthouden zich van commentaar.

Wel is duidelijk dat er op 13 en 14 oktober twee zogeheten `regiezittingen' staan gepland bij de Amsterdamse rechtbank. Dan zal worden bekeken welke acties er nog nodig zijn in het onderzoek voordat het eigenlijke proces begint. De inhoudelijke behandeling van de zaak, die wordt voorgezeten door vice-president F. Bauduin, begint naar verwachting in het voorjaar van 2005.

Het justitiële onderzoek richt zich vooral op geheime contracten waarmee Ahold deed alsof het de baas was in verschillende buitenlandse samenwerkingsverbanden. Daarbij werd één contract, dat deze zeggenschap weersprak, verborgen gehouden voor de accountant. Ahold rekende de financiële voordelen van de samenwerking wel alvast volledig aan zichzelf toe. Het concern heeft zo sinds 1998 ruim 40 miljard euro te veel omzet gerapporteerd.

Uit interne onderzoeken van Ahold is gebleken dat Meurs en Van der Hoeven op de hoogte waren van deze zogenoemde side letters. De twee topmannen traden in 2003 af.

Het OM heeft maandenlang onderzoek laten verrichten door de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. In juli vorig jaar werd bekend dat de naspeuringen zich vooral concentreren op mogelijke valsheid in geschrifte en de publicatie van onjuiste gegevens in de jaarrekening.