Economie groeit harder dan verwacht

De Nederlandse economie groeit dankzij de sterk aantrekkende export harder dan deze zomer nog werd aangenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent vergeleken met een jaar geleden.

Maar van kwartaal op kwartaal krimpt de economie. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

In augustus raamde het CBS de economische groei in het tweede kwartaal nog op 1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2003. Nu blijkt de groei van het volume van het bruto binnenlands product volgens het CBS 0,3 procentpunt hoger uit te vallen. Sinds het derde kwartaal van 2001 was de groei niet zo groot. Zo goed als ook de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar 0,3 procentpunt hoger uitvalt en uitkomt op 1,2 procent.

Vrijwel alle bestedingen in het tweede kwartaal zijn door het CBS naar boven toe bijgesteld. De deze zomer gemelde geringe daling bij de consumptie van huishoudens en bij de investeringen is veranderd in een lichte stijging. De uitvoer en de invoer zijn in gelijke mate naar boven bijgesteld, zo meldt het CBS op zijn website.

Maar vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie in het tweede kwartaal, zij het met 0,1 procent licht, waarmee volgens het CBS aan de groei van drie kwartalen op rij een eind kwam. De groei van kwartaal op kwartaal geeft volgens economen niet meer dan een betere momentopname van de economische toestand. In de zomer was het CBS overigens pessimistischer en raamde het de krimp op 0,2 procent.

Groeimotor is de export. In het tweede kwartaal van 2004 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 7,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2003. Dit is een aanzienlijke versnelling in vergelijking met de groei van 3,5 procent in het eerste kwartaal van 2004. Het is bovendien de sterkste groei sinds eind 2000. De stijging was het grootst bij de wederuitvoer. Ook de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen nam fors toe. Het volume van de invoer was 6,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De investeringen in vaste activa zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het volume van de overheidsconsumptie was 0,4 procent hoger, aanzienlijk minder dan de stijgingspercentages van de afgelopen jaren.