DUITSLAND

Munch op Ekely

Een vrouw die over een dot rode bloemen gebogen staat, aandachtig en in de natuur. Wat een rust gaat er van dit schilderij uit vergeleken met het doek De schreeuw! Na zijn zenuwinzinking keert Edvard Munch naar zijn vaderland terug. Hij koopt er in 1916 het landgoed Ekely (`Onder bescherming van de eiken') en laat zich door zijn omgeving inspireren. De penseelvoering wordt lichter, de kleuren gaan meer stralen. Munch schildert meisjes en boeren, fruitplantages en bossen en `s winters twinkelt zijn hemel van de sterren. Een tentoonstelling in het Noordduitse Emden is gewijd aan Munch in Noorwegen.

Van 2 okt t/m 16 jan; Kunsthalle, Hinter dem Rahmen 13, Emden. Di 10-20u, wo-vr 10-17u, za, zo 10-18u. Inl: 0049-4921975050 of www.kunsthalle-emden.de.

Moores plastieken

De etnologische afdeling van het British Museum maakt meer indruk op hem dan de kunstacademie. Henry Moore, zoon van een mijnwerker, bestudeert in het museum de archaïsche kunst van primitieve volkeren en besluit de kracht die ervan uitgaat voor zijn eigen werk te gebruiken. Ook kijkt hij intensief naar de natuur. Hij verzamelt slakkenhuizen, boomwortels, kiezelstenen en schelpen en probeert hun vormen te vangen. Zo ontstaan er opvallende plastieken waarin ook de vrouw een rol speelt. Moore doorboort haar lichaam, holt het helemaal uit of deelt het koelbloedig in stukken. Schwerin herdenkt de in 1986 overleden beeldhouwer met een tentoonstelling die niet alleen de sculpturen maar ook de tekeningen in de spotlights zet.

Van 2 okt t/m 21 nov in het Staatliches Museum, Lennéstr. 1, Schwerin. Di-zo 10-17u; inl: 0049-385565738 of www.museum-schwerin.de.

En verder

Bodylandscapes en tekeningen van Rebecca Horn van 2 okt t/m 9 jan in de K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf: 0049-21183810; zelfportretten van Andy Warhol van 3 okt t/m 16 jan Sprengel Museum, Hannover: 0049-511168-43875.