Dorade met Indiase marinade

Een Amerikaanse vriendin in de Cévennes in Zuid-Frankrijk heeft haar droom kunnen realiseren en na lang sparen en hard werken haar eigen restaurant geopend. Dat is heel wat anders dan daarvoor, toen ze jaren als privé-patissier voor een zeer gefortuneerd New Yorks gezin werkte.

Hier een recept van haar dat zij serveert op een heerlijke salade van geweekte bulghur die is aangemaakt met licht gebakken courgette, paprika en aubergine met een dressing van citroen en extra vergine olijfolie.

Spoel de dorades onder de koude kraan en dep ze goed droog met keukenpapier. Leg ze op het werkvlak en maak met een scherp mes drie schuine, ondiepe inkepingen aan elke kant van de vis.

Doe de yoghurt in een ondiepe, zuurbestendige schaal waar de dorades makkelijk naast elkaar in passen. Schep er de rest van de ingrediënten voor de marinade door. Leg er de dorades in en wentel ze er een paar keer in rond zodat ze helemaal met marinade bedekt zijn. Leg het deksel op de schaal en zet ze minstens 3 uur, maar bij voorkeur 24 uur in de koelkast, waarbij u de vis een aantal keer in de marinade omdraait.

Neem de vissen uit de marinade (bewaar de marinade) en doe ze in een met olie ingevette metalen visklem als u ze op de barbecue wilt roosteren. Leg de vissen anders op een met olie ingevet rooster in een bakblik (bekleed het blik met aluminiumfolie om het afwassen makkelijker te maken). Rooster of grilleer de vis circa 10 tot 15 minuten, waarbij u ze af en toe met de marinade bedruipt. Draai de vissen als u ze roostert een paar keer om en één keer als u ze grilleert. Het vel moet goudbruin en krokant zijn en het vlees moet makkelijk van de ruggengraat loskomen wanneer u het met een mes lossnijdt. U kunt de vis ook in een geribbelde grillpan bakken. Vet de pan dan goed in met plantaardige olie en volg de tijden als voor roosteren en grilleren.

Morgen: snelle hutspot

    • Kim Maclean