Divisie vocht voor het Letse vaderland

Wanneer we mr. H.J. van de Roemer, honorair-consul Republiek Letland, mogen geloven waren de Letten die deel uitmaakten van de Waffen SS, dienstplichtigen (NRC Handelsblad, 23 september).

Wil hij daarmee suggereren dat zij tegen hun zin in de Duitse elitestrijdkrachten dienst deden? Als dat waar zou zijn, begrijp ik niet dat het 55-jarig `bestaan' van de Waffen SS Letland om precies te zijn: de 15e Pauzen Grenadierdivisie van de SS in 1998 feestelijk is gevierd. Dat berichtten op 15 maart 1998 de persbureaus Reuter en AFP vanuit Riga. Het bericht werd in enkele Nederlandse dagbladen gepubliceerd. Het feest werd gevierd met een heilige mis en een demonstratieve optocht door de oude stad van Riga, die door een groot aantal parlementariërs van de partij van premier Guntar Krasts werd bijgewoond. Officieel was de regering echter niet vertegenwoordigd. Organisaties van Russische bewoners van Letland ongeveer de helft van de Letse bevolking reageerden woedend, maar veel Letten hielden het erop, aldus het persbericht, dat de divisie niet voor de Duitsers maar voor het Letse vaderland tegen de sovjetbezetter uit 1940 vocht. Ik hecht aan die berichtgeving geloof.

    • H.L.H. V.D. Molen