Diskwalificatie van wielrenner Voskamp

Bart Voskamp is gisteren bij de wereldkampioenschappen wielrennen uit de uitslag van de individuele tijdrit geschrapt. De Nederlander, die de achttiende tijd realiseerde, werd gediskwalificeerd wegens stayeren achter de Zweed Larsson die hem had ingehaald. De Australiër Michael Rogers won de wereldtitel.

Voskamp was het absoluut niet met die beslissing eens, waarna vertegenwoordigers van de KNWU protest wilden aantekenen. ,,Ik heb niet in zijn wiel gezeten en heb ook nooit een waarschuwing gekregen'', vertelde de boze Voskamp. ,,De regel is dat je, als je wordt ingehaald, 25 meter afstand moet bewaren. Misschien heb ik er 23 meter achter gezeten, maar dan hadden ze me ook een keer tijdens de race kunnen waarschuwen. Het gaat erom dat ik een respectabele afstand houd, dat heb ik gedaan.''

Een bezoek aan de jury was tevergeefs. Protest was niet mogelijk. Jury-commissarissen langs het parkoers hadden geconstateerd dat Voskamp te dicht op zijn voorganger had gezeten, hetgeen een UCI-official die in een volgauto had gezeten bevestigde. ,,Ongelooflijk'', foeterde medeploegleider Egon van Kessel, die ook achter Voskamp had gereden. ,,Bart rijdt al twintig jaar tijdritten, die weet echt wel hoe dat moet.''