Dalende olieprijs steunt beurs

De Europese effectenbeurzen hadden een goede dag. Voor de tweede achtereenvolgende handelsdag sloten de grootste Europese beurzen gisteren hoger. Voornaamste reden daarvoor waren de olieprijzen. Die koelden na het pieken van de afgelopen dagen iets af. Dat gaf de graadmeters steun.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam eindigde met een winst van 0,3 procent op 325 punten. In Amsterdam trokken de in de hoofdindex genoteerde fondsen TPG en ASML de aandacht. Postbedrijf TPG verloor 0,3 procent nadat bekend was gemaakt dat de Nederlandse staat zijn belang in TPG vermindert.

De geruchten daarover hadden de laatste weken de koers al beïnvloed. Nu het postbedrijf duidelijkheid heeft verschaft, verwachten analisten dat de koers van TPG de komende periode zal klimmen.

In vergelijking met ASML was TPG een bescheiden verliezer. Chipmachinefabrikant ASML temperde de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar. Het aandeel daalde met 3 procent, waarmee het de grootste verliezer was in de AEX. Ook Numico verloor aan waarde. Het bedrijf kondigde vanuit Londen een reorganisatie aan bij de divisie klinische voeding. Het aandeel daalde met 0,8 procent.

Het waren met name de financiële fondsen die de hoofdindex steunden. ING, ABN Amro en Fortis boekten winst. Aegon bleef iets achter, met een stijging van 0,5 procent.

Goede zaken deden verder supermarktconcern Ahold en telecombedrijf KPN, die respectievelijk 2,4 en 1,7 procent hoger eindigden. De datum waarop Ahold-bestuurder Van der Hoeven voor de rechtbank moet verschijnen werd na het sluiten van de beurs bekend.

In Frankfurt stond BASF in de schijnwerpers. Het chemieconcern verwacht een sterk derde kwartaal te draaien en beleggers beloonden dat met een koersstijging van 3,4 procent. In Amsterdam bleven de chemiefondsen DSM en Akzo Nobel daarbij achter.

Bijzondere aandacht gaat deze dagen uit naar BAM en Heijmans. Later deze week worden de dagvaardingen tegen onder meer dochterbedrijven van BAM en Heijmans openbaar. Vanaf volgende week dienen rechtszaken tegen vier bouwbedrijven en twaalf functionarissen wegens onder meer overtreding van de (oude) mededingingswet, corruptie en valsheid in geschrifte. Een van de vervolgde werknemers is een lid van de raad van bestuur van Heijmans.

In Londen was British Airways blikvanger. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van de dalende olieprijzen.

Die prijzen reageerden niet alleen op de wapenstilstand tussen rebellen en regeringstroepen in Nigeria, maar ook op de aankomst van olie in de VS.

Als gevolg van enkele orkanen, de afgelopen weken, was de aanvoer per schip gestremd. ,,Het is niet genoeg om de rug van de hoge olieprijs te breken, maar er zijn in ieder geval enkele tankschepen aangekomen'', zegt bestuurder J. Kilduf van de Amerikaanse beurshandelaar Fimat. De Amerikaanse Dow Jones-index sloot gisteravond op 10.133 punten. Dat is een verlies van 0,6 procent.