Citaten uit Algemene Beschouwingen

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen hadden alle partijen kritiek op het kabinet.

Maxime Verhagen (CDA): ,,Onze maatregelen zijn erop gericht om hervormingen te kunnen doorvoeren en het draagvlak daarvoor te vergroten. Wij vinden dat dit een serieuze handreiking is en wij hopen dat deze ook een serieuze overweging waard zal zijn. Immers, na 2 oktober komen 3 en 4 oktober en dan zullen wij samen moeten bouwen aan de toekomst van dit land. Uit actievoeren [..] alléén zijn nooit duurzame oplossingen gekomen.''

Jozias van Aartsen (VVD): ,,Zalm heeft duidelijk gemaakt dat dit kabinet bezig is met de verbouwing van de verzorgingsstaat tot, zoals wij dat hebben genoemd, een participatiestaat. Dat doet dit kabinet met enige passie. Dat is ook de reden waarom mijn fractie dit kabinet steunt.''

Wouter Bos (PvdA): ,,Ik heb CDA, VVD en D66 vooral horen praten over hoe het verhaal beter moet worden verkocht. De motie van Verhagen spreekt ook gewoon uit dat het kabinet op koers ligt, geen greintje besef dat er misschien wel iets met die koers mis is. Ik zeg het nog maar eens: in het kabinet-Balkenende bepaalt de VVD de feiten en mag het CDA er een verhaal bij verzinnen.''

Jan Marijnissen (sp): ,,Politiek is propaganda! Dat is de opvatting van dit kabinet. Al jarenlang wordt de bevolking gebrainwashed door een bombardement van slechte nieuwsberichten, niet alleen conjuncturele, maar ook structureel staan wij aan de rand van de afgrond als wij het kabinet mogen geloven. Het heuglijke feit doet zich voor dat er weer oppositie is in dit land. Niet alleen oppositie die zich manifesteert maar ook oppositie binnen en buiten de Kamer.''

Mat Herben (LPF): ,,De oppositie schiet met moties als met hagel. Wij hopen dat er iets overeind blijft van de gedachte dat mensen zelf kunnen beslissen over de arbeidsduur.''