China eist uitlevering Noord-Koreanen

China heeft de Canadese ambassade vandaag opgeroepen om 44 vermoedelijk Noord-Koreaanse asielzoekers uit te leveren aan de Chinese autoriteiten. ,,Omdat deze mensen het Chinese grondgebied illegaal zijn binnengekomen, behoort de Canadese zijde ze aan China over te dragen'', aldus Shen Guofan, een hoge functionaris van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. ,,We zullen ze humanitair behandelen'', zo verklaarde Shen, zonder daarbij nader aan te geven wat er precies met de vluchtelingen zou gebeuren.

De 44, die gele bouwvakkershelmen en ladders bij zich hadden, slaagden er gisteren in om het zwaar bewaakte en met een drie meter hoge muur omgeven terrein van de Canadese ambassade te bereiken. Het gaat om een van de grootste groepen Noord-Koreanen ooit die in Peking tot een Westerse ambassade wisten door te dringen.

Ook in Shanghai wisten negen Noord-Koreanen maandag het terrein van de Amerikaanse school te bereiken.

Zij zijn inmiddels allemaal uitgeleverd aan de Chinese autoriteiten, met het argument dat de Amerikaanse school niet over een diplomatieke status beschikt. ,,Er bestaat geen wettelijk verschil tussen het zoeken van asiel in de school of in een winkelcentrum'', zo verklaarde een functionaris van het Amerikaanse consulaat na afloop van het incident.

Vorige maand klom een groep van 29 mensen over de muren van een Japanse school in Peking, waarna ze direct werden overgebracht naar de Japanse ambassade. Over hun status op dit moment is niets bekend.

Twee jaar geleden lukte het een groep van vijftien Noord-Koreaanse vluchtelingen om China te verlaten nadat zij het terrein van de Duitse school in Peking waren binnengevlucht. De school staat op een terrein waarop zich ook een gebouw met appartementen voor Duits diplomatiek personeel bevindt, en daardoor zou dat terrein wel diplomatieke bescherming genieten.

China ziet de Noord-Koreanen niet als politieke, maar als economische vluchtelingen. Noord-Koreanen die in China worden opgepakt, worden over het algemeen teruggestuurd naar Noord-Korea, alwaar ze een onzeker lot tegemoet gaan.